Brandweer investeert 9 miljoen

Brandweer investeert 9 miljoen

Brandweer investeert 9 miljoen

Print
Mechelen - De tien brandweerkorpsen in de Mechelse regio hebben in vijf jaar tijd 9 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van hun wagenpark. Dat blijkt uit een rondvraag van uw krant.

Lier en Heist-op-den-Berg hebben sinds 2004 het meeste geld in nieuwe voertuigen voor hun brandweerkorps gepompt. Maar ook de stad Mechelen werkt aan een serieuze inhaalbeweging.

Met zichtbaar enthousiasme heeft Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) dinsdag de nieuwe tankwagen van de brandweer voorgesteld. De Mercedes Actros weegt 26 ton en vervoert 12.800 liter bluswater en nog eens vijfhonderd liter detergent. Een indrukwekkend gevaarte dus, maar zeker niet uitzonderlijk. Identiek hetzelfde voertuig hebben ze ondertussen al enkele jaren in Willebroek en Duffel.

Mechelen heeft er lang moeten op wachten: de Saviem-tankwagen was dertig jaar oud en tot op de draad versleten. “Het merk bestaat zelfs niet meer en wisselstukken vinden werd een probleem”, zegt waarnemend commandant Philippe Maudens.

“Gelukkig hebben wij in onze kazerne vakmensen die deze wagens zeer goed onderhouden”, vult Somers aan. Al geeft de burgemeester graag toe dat investeringen soms lang op zich laten wachten.

“Voor de aankoop van brandweervoertuigen krijgen we van de federale overheid een subsidie van 75 procent. Voor de nieuwe tankwagen hebben wij zelf maar 62.056 euro moeten bijdragen voor een totale investering van 248.263 euro. Maar de procedure vraagt veel tijd”, weet Bart Somers.

Veel steden en gemeenten dragen daarom meer en meer de volledige investering zelf. Mechelen heeft dat tot vandaag alleen gedaan voor kleinere voertuigen zoals een commandowagen. Alles samen is er de voorbije vijf jaar 1,16 miljoen geïnvesteerd, federale steun inbegrepen.

Burgemeester Bart Somers belooft beterschap. Zo heeft hij zich geëngageerd om in de begroting van 2010 de aankoop van een nieuwe ladderwagen op te nemen.

“Zo’n voertuig kost gemakkelijk 650.000 euro. We begrijpen dat dit een zware investering is, maar ze dringt zich stilaan op”, geeft kapitein Maudens aan. “Onze oudste ladderwagen, nog een Magirus met een neus, is ondertussen 36 jaar oud. Onze nieuwste heeft er straks zeventien jaar dienst opzitten.”

Somers is niet doof voor de noodkreet van zijn beroepsbrandweer. “Ik vind deze investering noodzakelijk. Wij plannen zo snel mogelijk een overleg met de dienstchef. Er zijn trouwens ook twee nieuwe bluswagens op komst”, besluit hij.

Sven VAN HAEZENDONCK

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio