Prijzen leidingwater lopen sterk uiteen

Prijzen leidingwater lopen sterk uiteen

Prijzen leidingwater lopen sterk uiteen

Print
Het leidingwater in ons land is van goede kwaliteit, maar op de prijs kan geen staat worden gemaakt. Die kan fors verschillen van maatschappij tot maatschappij, blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop.

De verschillen zijn soms flagrant. De duurste gemeente in ons land is Kraainem, de goedkoopste is het Waalse Beloeil. Voor 60m³ - het verbruik van een alleenstaande - betaalt een inwoner uit Kraainem 287 euro. Voor iemand uit Beloeil volstaat 96 euro. Bij een verbruik van 120m³ komen de facturen uit op respectievelijk 481 euro en 189 euro.

Eveneens verbazingwekkend is het verschil in vaste jaarlijkse kosten: voor een abonnement bij de Antwerpse Waterwerken moet 62,50 euro betaald worden, in Knokke-Heist bedraagt de meterhuur slechts 6,84 euro.

De tarieven hangen af van de waterleverancier, van de distributeur en van de taksen. Bij deze laatste onder meer de taks voor het zuiveren van het water. Ondanks alles blijft leidingwater de Beste Koop: het is 200 keer goedkoper dan water in flessen en kost het gemiddelde Belgische gezin ongeveer 1 euro per dag, stelt Test-Aankoop.

Tevredenheid

De consumentenorganisatie deed ook een onderzoek naar de tevredenheid van de klanten van de watermaatschappijen. Gemiddeld toonde 47% van de Belgen zich content. De mistevredenheid is vooral het gevolg van het niet goed opvolgen van klachten en van de prijzen.

Over het algemeen zijn de klanten van de IMWV (74 %), de PIDPA (53 %) en de TMVW (48%) in Vlaanderen zeer tot vrij tevreden over de dienstverlening. De AWW in Vlaanderen en Vivaqua in Brussel scoren slechter dan het gemiddelde.

Kwaliteit

Test-Aankoop analyseerde ook 39 stalen. Het onderzocht de hardheid, de aanwezigheid van lood, nitraten/nitrieten, andere metalen, pesticiden, koolwaterstoffen, antibiotica- en oestrogeenresiduen. Met goed gevolg trouwens. Alle stalen voldeden aan de criteria.

Toch blijven er enkele knelpunten. Zo blijkt het water soms te hard, wat tot kalkafzetting in toestellen kan leiden.

Test-Aankoop betreurt niettemin dat geneesmiddelenresiduen (bv. antibiotica, oestrogenen) ontbreken in de lijst met prioritair te controleren stoffen van de nieuwe Europese richtlijn voor oppervlaktewater. Het is immers onduidelijk welk effect deze stoffen kunnen hebben op de volksgezondheid.

JVG