Jaar lang feesten rond 800 jaar Herentals

Print
Herentals - Iedereen die Herentals in zijn hart draagt, verzamelt op zondag 4 oktober op de Grote Markt. Dan wordt met een groot volksfeest de vieringen rond het 800-jarig bestaan van de stad afgetrapt.

Het begint om 17.30u daar, op de Grote Markt. De burgemeester trakteert met een hapje en een drankje, heeft hij beloofd. Eind- en orgelpunt is de onthulling van de Tijdspoort, een spectaculaire vuursculptuur, naar Scandinavisch model gebouwd door de studenten keramiek van de stedelijke academie voor Beeldende Kunst. Het geheel wordt opgestookt tot een temperatuur van 1.100 graden, met goedkeuring van de brandweercommandant.

Maar de stad laat het niet bij één avondje fuiven. De Herentalse verenigingen werden aangesproken om het hele jaar door te vieren dat Herentals in oktober 1209 van Hendrik I van Brabant – alias Hendrik de Stedenstichter - zijn stadsrechten kreeg. Het was daarmee, samen met Lier, een van de eerste Brabantse steden die deze eer te beurt viel.

Stempel

Speciaal voor de gelegenheid voert het stadsbestuur de volgende maanden zijn correspondentie onder een stempel die een zegelafdruk in zegellak verbeeldt, met centraal de haagbeuk uit het Herentalse wapenschild.

Verder kan u op uitnodiging van buurtcontactpunt De Klink meehelpen aan ‘De mat van Hertals’. Dat moet een reusachtig patchwork worden dat op 31 juli, tijdens de derde dag van Herentals Fiets, Feest en Viert, met hijskranen boven de Grote Markt wordt opgehangen.

Ook Noorderwijk en Morkhoven vieren de Herentalse stadsrechten: Noorderwijk op 29 mei, Morkhoven van 9 tot 16 mei.

Marc HELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio