Directeur moet plots met pensioen

Print
Herentals - Middenschool De Vesten ‘begraaft’ vandaag directeur Jan Van Dyck, die door de scholengroep plots op pensioen is gesteld.

De Scholengroep Kempen heeft Herenhoutenaar Jan Van Dyck gedwongen op pensioen gesteld. Officieel heet het dat hij ‘ter beschikking is gesteld wegens ambtsopheffing in het belang van de dienst’. De maatregel viel enkele dagen voor zijn zestigste verjaardag vandaag, woensdag.

“Ik had nog graag voortgedaan”, reageert Van Dyck. “Naast prulletjes is de voornaamste aangehaalde reden dat het leerlingenaantal niet groeide als verwacht. Maar in het Herentalse neemt het leerlingenpotentieel tot 2015 nu eenmaal gewoon af. Bijna geen enkele school boekt vooruitgang. Qua marktaandeel houden wij nog goed stand.”

De directeur verwachtte de ingreep. “Ik heb de voorbije jaren duidelijk gemaakt dat ik niet akkoord ben met de gang van zaken binnen de Scholengroep. Daarop is de inrichtende macht een pestprocedure gestart, maar ik heb altijd gewoon voortgedaan. Ook nu, ik ga tegen deze maatregel in beroep.”

Het personeel en hetoudercomité gaven dinsdag een symbolische doodsbrief mee aan de leerlingen. Ze worden aangespoord om vandaag, woensdag, in wit of zwart te komen, waarna een rouwmoment volgt.

“Iedereen is geschokt“, zegt leerkracht Liese Bergen. “Doel is leerlingen en ouders zo goed mogelijk te informeren, al kennen wij de reden zelf niet. De jongeren droegen Jan ook op handen. Jan was iemand die ’s ochtends aan de schoolpoort stond en hen bij de voornaam aansprak. De leerlingen wisten dat ze bij hem terechtkonden.”

Van Dyck woont het ‘afscheid’ niet zelf bij. “Ik vier thuis mijn verjaardag”, zegt hij.

HO

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio