Moslimmeisjes dienen klacht in tegen hoofddoekenverbod

Drie jonge moslimmeisjes uit drie verschillende scholen hebben woensdag een procedure in kortgeding ingeleid om het algemene hoofddoekenverbod in het Vlaams Gemeenschapsonderwijs te laten schorsen. Dat deelde het Forum van Islamitische Organisaties (FISO) mee op een persconferentie.

jrosquin

Het open platform verenigt meer dan dertig organisaties in Vlaanderen die allen met elkaar gemeen hebben dat ze gekant zijn tegen het recent ingevoerde hoofddoekenverbod voor leerlingen. In de marge daarvan werd het FISO ook in het leven geroepen. Het FISO roept op tot actief pluralisme in onze samenleving.

Juridische bijstand

Tientallen meisjes uit heel Vlaanderen stapten met hun ongenoegen over het verbod naar het FISO. Het Forum besliste daarop om hen juridische bijstand te verlenen. In naam van drie meisjes startte een advocaat een procedure bij de Raad van State.

Volgens het platform schendt het verbod verschillende verdragsrechtelijke, grondwettelijke en wettelijke bepalingen, zoals de godsdienstvrijheid en het recht op onderwijs.

Nu in het nieuws