Première klimaatfilm haalt Guiness Book of records

Première klimaatfilm haalt Guiness Book of records

Première klimaatfilm haalt Guiness Book of records

Print
De internationale première van de klimaatfilm 'The Age of Stupid', de gedoodverfde opvolger van Al Gore's 'An Inconvenient Truth', heeft het Guiness Book of records gehaald. De film werd simultaan in meer dan zevenhonderd zalen in 63 landen getoond.

'The Age of Stupid' schetst een beeld van hoe de wereld er in 2055 kan uitzien als er niet snel ingegrepen wordt tegen de klimaatverandering. De première in New York werd via een satellietverbinding naar meer dan zevenhonderd zalen in 63 landen gestraald.

Groene loper

In België werd de film vertoond in de zalen van de Kinepolisgroep. Naast Hollywoodsterren als Gillian Anderson en Heather Graham waren ook de voormalige secretaris-generaal van de VN Kofi Annan en de voorzitter van het VN-klimaatpanel IPCC, Rajendra Pachauri, te gast.

De organisatoren wilden de groots opgezette première een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk geven. Zo werd de rode loper vervangen door een groen exemplaar dat gemaakt was van gerecycleerde flessen.

De "solar cinema" in New York kreeg stroom van zonnepanelen op het dak en muzikant Moby haalde stroom uit een fietsinstallatie naast het podium. Celebraties kwamen aan met de fiets of het openbaar vervoer, of werden aangevoerd in bootjes of riksja's. Daardoor bedroeg de ecologische voetafdruk amper 1 procent van een doorsnee Hollywoodpremière.

JG (IPS)

Nu in het nieuws