Tweestrijd Nys-Albert

Tweestrijd Nys-Albert

Tweestrijd Nys-Albert

Print
Op de échte start van het seizoen is het wachten tot de Wereldbekerveldrit van Treviso, op 4 oktober. In afwachting konden de toppers zich klaarstomen in de crossen van onder meer Erpe-Mere en Neerpelt. Een mooie gelegenheid om de Grote Drie drie vragen voor de voeten te gooien.

De vragen:
1. Hoe verliep de voorbereiding op het veldritseizoen?
2. Wat zijn je eigen verwachtingen?
3. Van wie verwacht je de meeste tegenstand?

Sven Nys

"Albert wordt grootste concurrent"

1. "Niets te klagen, de basis is gelegd. Ik was zowel op de weg als in het mountainbiken actief. Ik hou steeds meer van dat laatste, waarin ik duidelijk progressie maakte. Mijn bronzen medaille op het EK spreekt voor zich, het WK viel wat tegen met een 14de plaats. In de finale speelde mijn maag op en stroomde de energie niet meer naar mijn spieren. Ik opteerde er voor een paar wegwedstrijden (Desselgem, Lichtervelde en waarschijnlijk Berlare) af te werken om mijn snelheid weer aan te scherpen."

2. "Ik begon pas aan het seizoen in Neerpelt, waar ik vorig jaar won. Ik verwacht pas top te zijn op de Wereldbeker in Treviso. Net als altijd mik ik op de klassementen, maar of ik er weer in slaag ze allemaal te winnen? Dat durfde ik voor het seizoen nooit te beweren en dat is nooit makkelijk. Al besef ik dat ik vroeg of laat naast een eindzege zal pakken, mijn ambitie blijft om Wereldbeker, GvA-trofee én Superprestige te winnen. En een trui, natuurlijk."

3. "Niels Albert is de coming man. Hij wordt mijn grootste concurrent. Niels is jong, gedreven, barst van het talent en draagt de regenboogtrui. Op zijn leeftijd haalt niemand anders nu zijn niveau. Kevin Pauwels zal ook nadrukkelijker aanwezig zijn. Ik zal niet gefrustreerd zijn als ik het wat moeilijker krijg tegen hen. Al moet ik met mijn 33 op mijn best zijn. Ik beschik over mijn beste krachten en ben mentaal sterk. Ik ga zeker nog drie winters door."

Niels Albert

"Meteen goed zijn"

1. "Het ging op de weg deze zomer zó goed dat ik niet uitsluit dat ik er in de toekomst meer werk van ga maken.Als de populariteit van het veldrijden erop achteruit zou gaan zie ik mezelf wel een carrière op de weg combineren met een veldrit of tien plus het wereldkampioenschap. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Giro, Vuelta of Tour: ooit wil ik meedoen aan die wedstrijden."

2. "Ik wil elke week meedoen voor de winst, waar ik ook start. Die regenboogtrui, die wil ik laten zien. En verder zou ik graag één klassement winnen, bij voorkeur de Gazet van Antwerpen Trofee. Die wedstrijden liggen me het best. Snel goed zijn is de bedoeling, meteen scoren. In Treviso, in Namen, bijvoorbeeld. Om daarna de intensiteit vlak voor Kerstmis even te laten zakken, met het oog op de drukke periode en de kampioenschappen daarna."

3. "Het zal vooral uitdraaien op een tweestrijd met Sven Nys, denk ik. Al kwam ik eerder deze week Bart Wellens tegen, op training in het bos. En ook hij leek goed te marcheren. Nieuwe namen zie ik niet opduiken. Sven Nys zal zijn hoge niveau aanhouden en misschien komt Zdenek Stybar een ietsje dichter aansluiten. Radomir Simunek is beter dan vorig jaar. Op het vormpeil van Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout heb ik minder zicht. En Lars Boom? Als het op het WK in Tabor sneeuw en ijs is, krijgt hij het moeilijk. Maar dat geldt ook voor mij, jammer genoeg."

Bart Wellens

"Nog eens wereldkampioen worden"

1. "Zelden zo'n goeie zomer gehad. Enorm veel rondekes gereden, en goeie resultaten behaald. Eind vorig seizoen kwam ik bij Tom Steels terecht. Die geeft me veel trainingsadvies en analyseert de gegevens die ik hem doorspeel. Qua cross heb ik niks meer bij te leren, wat trainingsopbouw betreft sta ik open voor nieuwe dingen."

2. "Al een aantal jaar moet ik het met minder zeges stellen. Die drie keer winst van vorig jaar wil ik opkrikken tot een stuk of acht. Al besef ik best dat ik het niet meer zelf in de hand heb, zoals vroeger. Mijn resultaten zullen voor een flink stuk afhankelijk zijn van wat de concurrentie doet. Maar één ding is zeker: ik koers overal om te winnen. Elke wedstrijd is voor mij even belangrijk. En voor ik stop als renner wil ik zeker nog een keer wereldkampioen worden."

3. "Als je het mij vraagt zal Sven Nys ook deze winter weer zijn traditionele 20 veldritten winnen. Ze hebben Nys al vaker afgeschreven, maar die fout maak ik nooit. Niels Albert zal hem het vuur aan de schenen leggen en soms méér dan dat, maar een complete overdracht van de macht verwacht ik niet. Daar is Sven gewoon nog te goed voor. Het zou trouwens best kunnen dat het voor Albert straks een stukje moeilijker wordt. Wie als jonge gast al goed is, zet een maatstaf waaraan ze je nadien blijven afmeten. Eenvoudig is dat niet."

LLN/GV

MEEST RECENT