Verlenging levensduur kerncentrales levert België 1 miljard op

Verlenging levensduur kerncentrales levert België 1 miljard op

Verlenging levensduur kerncentrales levert België 1 miljard op

Print
Het langer openhouden van de kerncentrales kan de federale regering jaarlijks 500 miljoen euro tot 1 miljard euro per jaar opleveren. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van bronnen binnen de regering.

Onder de paars-groene regering van Guy Verhofstadt werd jaren geleden beslist om de Belgische kerncentrales op termijn te sluiten. De kans dat daar nu op teruggekomen wordt lijkt echter vrij groot.

Rapport

Minister Paul Magnette (PS) zal eerstdaags met een rapport aantonen dat er veel voordelen zijn verbonden aan het behoud van kernenergie. Zo zou een vernieuwd contract met Suez-Electrabel de overheid een mooie duit opleveren. Een verlenging van het contract zou het energiebedrijf een grote winst opleveren en daar kan de overheid een deel van opeisen.

Wanneer alle kerncentrales twintig jaar langer mogen openblijven dan was afgesproken onder paars-groen kan dit Suez-Electrabel een onverwachte winst van 4 tot 16 miljard euro opleveren. Dat berekende energiewaakhond CREG.

Monopolie

De 'windfall profits' van Electrabel bedragen momenteel 1,8 miljard euro per jaar, waarvan er ongeveer 1 miljard euro naar de overheid stroomt, als de kerncentrales langer mogen openblijven.

Er staat wel iets tegenover voor de overheid. Suez-Electrabel vraagt of haar historische monopoliepositie in ons land wordt verzekerd.

MEEST RECENT