Pfaffs slagen erin TV-Familie te censureren

Pfaffs slagen erin TV-Familie te censureren

Pfaffs slagen erin TV-Familie te censureren

Print
Het weekblad TV-Familie mag van een rechter een artikel over de familie Pfaff niet publiceren. Eerder had de bekendste familie uit Brasschaat al een klacht ingediend tegen het weekblad wegens laster en eerroof.

TV-Familie kondigde in het vorige nummer al aan dat het deze week zou uitpakken met details over de boekhouding van de NV Pfaff. Na een eenzijdig verzoekschrift en op vraag van de familie Pfaff heeft de rechter nu beslist dat het weekblad dat niet mag.

Eerste keer

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een artikel wordt geweerd nog voor het daadwerkelijk verschenen is. De inhoud ervan was ook nog niet gekend. "Het artikel van vorige week was bij de haren getrokken. De kans was groot dat het nieuwe artikel de ingegriteit van de familie zou aantasten", legt Tom Versompel, de advocaat van de Pfaffs, uit.

Pol Deltour van de Raad van Journalistiek is niet te spreken over de preventieve censuur, die overigens verboden is door de grondwet, en noemt het een "gevaarlijk precedent". "Als er fouten verschijnen in een blad of wanneer journalisten hun werk niet goed doen, kan men steeds achteraf protesteren, een schadevergoeding of een recht van antwoord krijgen", aldus Deltour.

Bedrog

Een ex-medewerker van de Pfaffs deed vorige week in TV-Familie een boekje open over de familie. Volgens hem zou Jean-Marie er talloze affaires op nahouden, hetgeen Carmen in de drank deed vliegen.

"De schaamteloze verzinsels wijzen op goedkope sensatiezucht", aldus Tom Versompel, de advocaat van de familie. De Pfaffs dienden klacht in wegens laster en eerroof.

Na hun aanvraag bij de rechter is er deze week inderdaad geen letter over de familie Pfaff te bespeuren in TV-Familie. In zeven haasten heeft het blad maandag een nieuwe versie gedrukt. Als het artikel toch verschenen was, stond TV Familie een dwangsom van 250.000 euro te wachten.

MEEST RECENT