Van Rompuy wil dit weekend al op begrotingsconclaaf

Van Rompuy wil dit weekend al op begrotingsconclaaf

Van Rompuy wil dit weekend al op begrotingsconclaaf

Print
Een definitief akkoord over de begroting moet er pas zijn midden oktober, maar toch wil eerste minister Herman Van Rompuy (CD&V) dit weekend al op begrotingsconclaaf met zijn federale topministers. De regering kan bovendien winst maken als ze beslist de kerncentrales toch nog wat langer open te houden.

Volgens insiders zijn de voorbereidingswerkzaamheden voor de begroting al verder gevorderd dan tot nu toe werd aangenomen. De bilaterale gesprekken zouden al afgerond zijn en daarmee dat een conclaaf nu al aan de orde is.

De premier wil dan ook zo snel mogelijk een akkoord over de grote lijnen van de begroting. Op die manier kan hij op de tweede dinsdag van oktober met een afgewerkt plan mét cijfers en een sterke 'State of the Union' naar het parlement trekken.

Kerncentrales

Enkele belangrijke voorstellen, waarover eensgezindheid bestaat, zouden zijn: een extra milieutaks op bedrijfswagens en een heffing in ruil voor het langer openhouden van kerncentrales.

Suez-Electrabel en de regering praten al een tijdje over de vergoeding die daar tegenover zou staan. Als de kerncentrales langer mogen worden opengehouden, dan is Electrabel bereid om de helft van zijn 'Windfall profits', bijna 1 miljard euro per jaar, naar de Belgische overheid te laten gaan.

Fractiedagen Open Vld

Voor Open Vld komt een begrotingsconclaaf niet zo goed uit. De liberalen organiseren vrijdag en zaterdag namelijk fractiedagen in Oostende. Daar beslissen ze onder andere over de voorzittersverkiezingen.

.

Nu in het nieuws