VS en China blijven vaag in klimaattop

Print
De VN-top over de klimaatsopwarming heeft weinig concrete plannen opgeleverd. Hoofdrolspelers VS en China bleven bijzonder vaag over de inspanningen die ze zelf zouden doen.

De Amerikaanse president Barack Obama vroeg aan de ontwikkelingslanden om zich ook in te spannen voor de strijd tegen de klimaatsopwarming. Over de extra inspanningen die de VS zelf zouden leveren bleef Obama evenwel enorm vaag.

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme en minister van Klimaat en Energie Paul Magnette, die de top bijwoonden, waren ook ontgoocheld over de "voorzichtigheid" van de Amerikaanse president.

Ambitieus akkoord mogelijk

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is er nochtans van overtuigd dat er een "rechtvaardig, doeltreffend en ambitieus akkoord mogelijk is in Kopenhagen. Er is nog een lange weg te gaan, maar we moeten dit politieke elan tot dan handhaven."

Ban Ki-Moon gelooft dat een groter aantal leiders ondertussen bereid is om meer te doen dan wat er in hun eigen land is afgesproken. Hij had de verschillende staatshoofden en wereldleiders, minder dan honderd dagen voor de VN-bijeenkomst in Kopenhagen in december, samengebracht om de discussies aan te wakkeren.

Het toekomstige verdrag moet er voor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen verminderd wordt door de inspanningen van de verschillende landen.

Nu in het nieuws