Karel Bogaerts werkt al 60 jaar bij begrafenisondernemer

Karel Bogaerts werkt al 60 jaar bij begrafenisondernemer

Karel Bogaerts werkt al 60 jaar bij begrafenisondernemer

Print
Lier - Langer werken dan je 65ste? Daar heeft Karel Bogaerts uit Lier nooit een probleem van gemaakt. De man is 82 en werkt nog altijd als ceremoniemeester bij Uitvaartverzorging Bosmans. Al zestig jaar lang! De meeste mensen kennen Karel daarom als Charel van den Bosmans.

"Na mijn legerdienst ben ik beginnen werken in een Fordgarage in Mechelen. Maar mijn echtgenote, een rasechte Lierse, kon in de Dijlestad niet aarden. Zonder dat ik het wist, was ze bij Flor Bosmans gaan informeren of die geen mecanicien kon gebruiken. Toen alles in kannen en kruiken was, vertelde ze me dat ze opnieuw in Lier wilde gaan wonen en dat ze voor mij ander werk geregeld had."

Witte autobanden

"In 1949 ging ik dan bij Begrafenissen Bosmans aan de Kartuizersvest in Lier aan de slag. Ik onderhield er de lijk- en ceremoniewagens. In het begin ging het om slechts drie wagens, maar enkele jaren later waren dat er al dertien. Daar had ik de hele dag mijn handen vol mee, ook al omdat ik ervoor moest zorgen dat de autobanden mooi wit waren. Die banden hadden toen een witte strook en die moest ik voor elk gebruik met bruine zeep schoonmaken."

"Door de toename van het aantal wagens had Flor meer chauffeurs nodig. Vanaf dat moment nam ik dus ook geregeld plaats achter het stuur. Toen Ronny Van Meensel, de kleinzoon van Flor, de zaak in 1968 overnam, promoveerde hij mij tot ceremoniemeester. Die job doe ik nu nog altijd: sinds mijn pensioen in 1987 weliswaar deeltijds."

"In al die jaren is mijn taak al ceremoniemeester niet zoveel veranderd. Je zorgt er gewoonweg voor dat alle plechtigheden in goede banen geleid worden. Je begeleidt de familie in de kerk en helpt hen door bijvoorbeeld teken te doen wanneer ze moeten rechtstaan en weer mogen gaan zitten. Meer en meer mensen kennen die kerkelijke gewoontes immers niet meer. Natuurlijk staan we ook op het kerkhof de mensen bij."

Koning Boudewijn

In al die jaren heeft Karel Bogaerts heel veel bekende Lierenaars naar hun laatste rustplaats begeleid. "Ik denk dan onder meer aan uurwerkmaker Louis Zimmer en burgemeester Herman Vanderpoorten. Het bezoek van koning Boudewijn aan de stad Lier in de jaren zeventig zal ik ook nooit vergeten. De firma Bosmans, die toen ook nog huwelijksplechtigheden verzorgde, moest de wagens voor het bezoek leveren. Aan mij werd gevraagd om ceremoniemeester in het stadhuis te zijn."

Ondanks zijn jarenlange ervaring krijgt Karel af en toe bij een begrafenis toch nog de krop in de keel. "Vooral als de overledene iemand is die je goed hebt gekend of als het om een kind gaat. Dat blijft altijd heel moeilijk. Zelf ben ik niet bang voor de dood. Maar ik zit er in ieder geval nog niet op te wachten!"

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio