Dode walvis aangespoeld in Antwerpse haven (foto)

Dode walvis aangespoeld in Antwerpse haven (foto)

Dode walvis aangespoeld in Antwerpse haven (foto)

Print
Antwerpen - In de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven is dinsdag een dode vinvis aangespoeld. Het dier is bijna 20 meter lang en is om het leven gekomen door een botsing met een schip. Honderden kijklustigen daagden op.

Omdat het dier te zwaar was voor de kaai, werd de vinvis voor onderzoek naar het Sint-Annastrand op Linkeroever getrokken. Er werden stalen genomen en de Civiele Bescherming zal het dier ontmantelen en wegbrengen. Die operatie kan tot twee dagen duren, maar waarschijnlijk zullen er vandaag nog weinig resten blijven liggen.

Vinvis

Het gaat om een volwassen vrouwtje van een gewone vinvis, een walvissoort. De dichtste vindplaats vanuit de Noordzee is de Golf van Biskaje, tussen Bretagne en de Spaanse Noordkust. Het ongelukkige zoogdier vertoonde heel wat kwetsuren. Er gulpte zelfs nog bloed uit de wonde en de buik was door gasvorming geweldig opgezwollen.

Bekijk dé beelden van dinsdag:

Aanzwellende massa

Rond 10u stonden aan de Berendrechtsluis al enkele tientallen kijklustigen. De boot met daarachter de walvis vertrok rond 12.15u richting Sint-Anneke en arriveerde rond 15u aan de plage. Honderden mensen stonden reikhalzend op de uitkijk. Dat aantal zwol na schooltijd alleen maar aan. Hekken en politielint hielden de massa enigszins op afstand.

Summer Flower

Rond 2 uur in de nacht van maandag op dinsdag vaarde het fruitschip Summer Flower in de Berendrechtsluis. De bemanning van de sleepboot Fairplay 22 zagen de dode walvis van de bulb van het schip glijden. De bulb isis een uitstulping van de boeg en bevindt zich onder de waterlijn.

"Vannacht rond 2.15 uur is het fruitschip de Summer Flower de geul van Zandvliet-Berendrecht binnengevaren en de sleepboten hebben dan ontdekt dat die vooraan op zijn bulb een dode walvis had liggen", zegt Fons Van Dijck van de verkeerscentrale voor de scheepvaart in Zandvliet. "Vermoedelijk heeft die Summer Flower op zee een aanvaring gehad met de walvis en is die op de bulb blijven liggen en zo mee de Schelde op gevaren."

Foto's: © Frank en Bram Boelens / Nokia N86
Jan Van der Perre

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio