"Mijn haar werd ineens vastgezogen in een rooster"

Het amper vier jaar oude zwembad Stadspark in Turnhout wordt door pech achtervolgd. Zondag was er opnieuw een incident. Een tiener die op haar rug in het water lag, raakte verstrikt in een rooster.

jvandermosten

De elfjarige Renée Claesen uit Retie geraakte zondag met haar lange haren plots vast in een afzuigsysteem van het zwembad Stadspark. Gelukkig lag ze op haar rug en kon ze haar mond boven water houden.

Het Turnhoutse zwembad was pas dit weekend opnieuw opengegaan na een zoveelste sluitingsdag wegens een technisch mankement. Alles verliep probleemloos, tot zondagnamiddag. Renée Claesen was een van de vele bezoekers, samen met haar nonkel en haar jongere neefje.

“We zaten in het peuterbad”, vertelt ze. “Plots zat ik met mijn haar vast in het afzuigsysteem. Gelukkig lag ik op mijn rug, met mijn mond boven water.” Onmiddellijk gevaar op verdrinking bestond er niet, maar de tiener lag wel in een uiterst oncomfortabele houding. “Even werd het me te veel. Ik kon bijna geen adem krijgen. Een dokter kwam me helpen en een man maakte het pompje los waarin mijn haar vast zat.”

Verwondingen hield de flinke Renée er niet aan over. “Maar ik voel me niet zo goed en heb wel veel pijn aan mijn hoofd”, zegt ze na afloop.

Detectiesysteem

De man die haar uit de benarde positie hielp, was zwembadverantwoordelijke Bart Paeshuys. “Gelukkig heb ik het meisje kunnen helpen zonder dat ze een stuk haar kwijtspeelde”, vertelt hij. “Het afknippen was natuurlijk de voor de hand liggende oplossing, maar ze maakte duidelijk dat dit geen optie was.”

Paeshuys weet wat er is misgelopen. “In het peuterbad is er een detectiesysteem dat constant de hoeveelheid chloor meet. Dat is klassiek in alle zwembaden. Het aanzuigpunt bevindt zich in het peuterbad en daarvoor zit een plaatje. Dat plaatje bevindt zich zo’n vier millimeter van de wand. Het lange loshangende haar van het meisje is langzaam opgezogen en kwam vast te zitten achter het plaatje. We lieten het bad leeglopen en ik heb het plaatje verwijderd. Daarmee was het probleem opgelost.”

Alex KESTENS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners