Straf verhaal: Urbain Celis bezocht al negen olympische spelen

Straf verhaal: Urbain Celis bezocht al negen olympische spelen

Straf verhaal: Urbain Celis bezocht al negen olympische spelen

Print
Boom - Urbain Celis (62) is wellicht een van de sportiefste Belgen ooit... als supporter aan de zijlijn. Zijn palmares: negen Olympische Zomerspelen, elf wereldkampioenschappen atletiek en zwemmen en heel wat Europese kampioenschappen, naast tal van tennis- en voetbalfinales.

De hele maand september gaat Gazet van Antwerpen op zoek naar de strafste verhalen uit uw buurt. Bovendien delen we samen met Rombouts en Jules Destrooper een hele maand lang gratis straffe koffie en koekjes uit. Meer info op www.gva.be/straf!

"Mijn eerste Olympische Spelen waren die van 1976 in Montreal (Canada). Daarvoor was ik vooral geïnteresseerd in voetbal", vertelt Urbain Celis, die vroeger zelf ook voetbal speelde. "Zo maakte ik tal van wedstrijden mee van Inter Milaan in de jaren zestig en was ik superfan van het grote Ajax in de jaren zeventig. Ik zag zeker tien finales van de beroemde FA-cup in Engeland. Ook met het WK voetbal in 1982 in Spanje was ik erbij. Nu volg ik dat nog op televisie."

Urbain was zo'n voetbalfan dat hij met zijn inmiddels overleden maat Luc Van Loon soms drie grote voetbalwedstrijden op een weekend zag. "We reden naar Duitsland voor een match in München op vrijdag, reden dan terug naar België en pikten een zaterdagmatch mee om op zondag een wedstrijd in de Nederlandse competitie te volgen. Ik was er ook in 1972 bij met de finale van de Uefa-beker tussen Feyenoord en Tottenham", gaat hij voort. Toen het geweld hand over hand toenam in het voetbal, had hij er genoeg van. "Het werd te gevaarlijk om te gaan kijken", weet hij.

Van de Olympische Zomerspelen in Montreal in 1976 tot die van 2008 in Peking woonde hij alle Olympische Zomerspelen bij van begin tot einde. "Mijn top drie is Peking (2008), Moskou (1980) en Los Angeles in 1984. In Moskou kon je de hele Spelen meemaken voor omgerekend amper duizend euro. Vandaag moet je minstens het drievoudige rekenen." Op zijn elf olympische 'deelnames' woonde hij steeds zwemmen, turnen, atletiek, volleybal, wielrennen op de piste en tafeltennis bij. "Ik ben altijd zot geweest van tijden en afstanden. De stap van voetbal naar atletiek en zwemmen was dan ook niet groot."

Soms kan Urbain op zijn vriendin Irma rekenen om hem te vergezellen. "Al deze kampioenschappen spelen zich af in mooie steden zodat het niet alleen de sportieve noot is die telt. Mijn vriendin Irma gaat af en toe mee als de wedstrijden doorgaan in een stad waar ze nog niet is geweest". Ook tennis behoort tot Urbains passies. Op Roland Garros woonde hij vijf finales van Björn Borg bij en ook in Wimbledon probeert hij elk jaar een weekje mee te pikken. "Wimbledon is pure loterij. Er zijn elk jaar meer dan drie miljoen aanvragen. Je moet geluk hebben om een legaal kaartje te bemachtigen", zegt hij.

In al die jaren heeft Urbain Celis ook een internationaal gezelschap vrienden en kennissen opgebouwd. Hij heeft gesprekjes met Memorial-organisator Wilfried Meert en Jacques Rogge van het Olympisch Comité en is bevriend met de familie van de Nederlandse zwemkampioene Marleen Veldhuis, met de Zweed Frolander en goede maatjes met vader en zoon Pieter Van den Hoogenband.

"Met het WK atletiek in Berlijn heb ik nog met Sebastian Coë gepraat, de big man achter de Olympische Spelen in Londen 2012. Die spelen vallen in de ramadan. Als je weet dat er zo'n tweeduizend zevenhonderd moslimatleten zijn, kan je je wel inbeelden dat er problemen gaan zijn. Persoonlijk denk ik dat Chicago de spelen van 2016 zal binnenhalen ten nadele van Tokio, Madrid en Rio de Janeiro...Voor het einde van deze maand wordt dat beslist", weet hij. Wie dacht dat Urbain Celis van al dat reizen moe wordt, heeft het goed mis. "Neen, zeker niet! We maken elk jaar ook nog een grote reis die niets met sport te maken heeft. Binnenkort staan Syrië en Jordanië op het programma."

Jan BOEY

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio