Raadselachtig zoogdier met uitsterven bedreigd

Raadselachtig zoogdier met uitsterven bedreigd

Raadselachtig zoogdier met uitsterven bedreigd

Print
De saola, een van de raadselachtigste zoogdieren ter wereld, is met uitsterven bedreigd. Het dier werd pas in 1992 ontdekt in een afgelegen berggebied in Laos en milieuorganisaties vrezen dat er maar enkele tientallen meer over zijn.

Toen de saola in 1992 ontdekt werd in de grensstreek tussen Laos en Vietnam, was hun aantal al laag. Biologen hebben nu vastgesteld dat hun aantal de laatste tijd sterk gedaald is.

“De saola-populatie is zeer klein”, zegt William Robichaud van de Internationale Unie voor Natuurbescherming in Genève. “We weten niet precies hoeveel er nog over zijn maar waarschijnlijk zijn er maar enkele honderden meer, misschien zelfs maar enkele tientallen.”

Stropers

Het gevaar komt vooral van jagers en stropers. “De saola heeft geen waarde als tijgers of olifanten”, zegt Robichaud. “Maar soms worden ze gedood door valstrikken die stropers gebruiken om dieren met hoge waarde te doden.”

In de dicht beboste grensstreek waar de saola zich verschuilt, leven ook tijgers, wilde katten, apen, gibbons, pangolins en beren, dieren die zeer in trek zijn in de illegale handel in exotische dieren.

Raadselachtig

De IUCN noemt de saola een van de raadselachtigste zoogdieren ter wereld. Met zijn lange, naar achteren buigende horens lijkt hij op de Arabische woestijnantilopes maar hij is nauwer verwant aan wilde runderen. Hij leeft in afgelegen valleien en is nog nauwelijks gefotografeerd.

Hij valt bijna niet in gevangenschap te houden. Geen enkele dierentuin ter wereld heeft een saola. Net daarom is het vijf voor twaalf, zegt de IUCN. “Als ze allemaal in het wild gedood worden, dan blijft er geen enkel bewijs van deze soort over”, zegt Robichaud. Er moet een systeem komen waardoor men de dieren kan volgen via radiosignalen, zegt hij.

Bron: RP (IPS)

.

Nu in het nieuws