Brand legt huis volledig in as

Brand legt huis volledig in as

Brand legt huis volledig in as

Turnhout - Een dieper gelegen huis op de Kastelein is bijna volledig in vlammen op gegaan. De woning was moeilijk bereikbaar voor de brandweer. Er vielen geen gewonden.

Een grote villa op de Kastelein 74 is in de nacht van vrijdag op zaterdag bijna volledig in de as gelegd. De brand brak rond 3.49u uit. Op dat moment was eigenaar Pierre Boone thuis. Samen met zijn vrouw Maria Luyten, en haar zoon en een vriend. Haar dochter verbleef op dat moment ergens anders.

“Mijn vrouw riep: ‘brand!’”, herinnert Boone zich, die voor de televisie in slaap was gevallen. “Ik ben naar boven gelopen en heb het luik naar de zolder nog opengedaan op zoek naar een brandblusapparaat. Maar daar zag ik de vlammen verschijnen. Toen ben ik naar buiten gelopen.”

Pierre had zelfs geen tijd meer om zijn schoenen aan te doen. Er vielen geen gewonden. De zoon de vriend en een politieagent werden wel preventief naar het ziekenhuis afgevoerd omdat ze rook hadden ingeademd.

Helemaal uit hout

De brand verspreidde zich snel. “Ik heb sinds 1967 altijd in dit huis gewoond”, vertelt Boone. “Het bestaat helemaal uit hout. Maar de brand woedt vooral boven. Ik hoop dat ze de gelijkvloerse verdieping nog kunnen redden.”

Volgens de brandweer mag Boone dat vergeten. “Naast de vele rooken waterschade, zijn er ook heel wat pannen naar beneden gevallen”, vertelt Dirk Broeckx van de Turnhoutse brandweer. “Het huis is onbewoonbaar. We hebben wel de rechterkant van het huis nog kunnen vrijwaren. Daar staan nog twee garages en twee slaapkamers.”

Geen kwaad opzet

Plaatsvervangend burgemeester Eric Vos (CD&V) kwam ook ter plaatse. “Gelukkig hebben de mensen de reflex gehad om naar buiten te gaan en zijn ze ook daar gebleven. De materiële schade is heel erg. Maar er is nog een toekomst.”

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk, maar het zou niet om kwaad opzet gaan. Het gezin kan voorlopig ergens anders terecht.

Marian MICHIELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio