Nigeria maakt zich op voor nieuw offensief in Nigerdelta

Nigeria maakt zich op voor nieuw offensief in Nigerdelta

Nigeria maakt zich op voor nieuw offensief in Nigerdelta

Print
Steeds meer wijst erop dat de Nigeriaanse regering een groot offensief plant in Nigerdelta. Op 15 september loop daar een bestand af dat de rebellen in regio hadden afgekondigd. Op 4 oktober eindigt een periode van zestig dagen waarbinnen de leden van de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta amnestie kunnen krijgen als ze de wapens neerleggen.

De regering van president Umaru Musa Yar'adua kan veel nieuw oorlogstuig in de strijd werpen als ze het licht op groen zet voor het offensief. Het Nigeriaanse leger heeft recent snelle boten, helikopters en onbemande vliegtuigjes aangekocht bij handelaars uit Rusland, Israël, Maleisië en Singapore.

Instructeurs uit Rusland en Israël

Israëlische en Russische instructeurs hebben de voorbije maanden Nigeriaanse piloten en zeelui opgeleid. Momenteel krijgen onder meer tachtig manschappen van de Nigeriaanse marine een opleiding opstandsbestrijding in de Israëlische haven van Haifa.

Intussen proberen Russische instructeurs de Nigeriaanse bemanning van de nieuwe helikopters klaar te stomen. Naar verluidt lukt dat niet goed, wat het mogelijk maakt dat Nigeria ook een beroep zal moeten doen op de instructeurs als de aanvallen van start gaan.

Bron: PD (IPS)

.

Nu in het nieuws