Actiecomité ijvert voor behoud havenwijkje

Actiecomité ijvert voor behoud havenwijkje

Actiecomité ijvert voor behoud havenwijkje

Print
Mechelen - Restauratie Integratie Mechelen (RIM) heeft zondag actie gevoerd voor het behoud van enkele gebouwen aan de Bruul.

RIM pleit voor het behoud van het middeleeuwse havenwijkje in de Bruul, tussen de Hazestraat en de Fonteinbrug. Dat dreigt onder de sloophamer te vallen voor een groots winkelcomplex. “Een projectontwikkelaar heeft in dit gebied panden opgekocht om er een grootschalig winkelcomplex (Mediamarkt) te bouwen. De actiegroep, die ijvert voor het behoud van historische gebouwen in de stad, wil deze aanslag voorkomen”, zegt bestuurslid Marc Rubben.

“Rijke architectuur”

“Als de plannen doorgaan, verliest de Bruul, de belangrijkste winkelstraat in onze stad, haar karakter. Het zou heel jammer zijn dat juist op deze plek, waar je toch een heel rijke architectuur hebt, die gebouwen zouden moeten verdwijnen. Het gaat over een stukje geschiedenis dat zeker 650 jaar oud is en met een mokerslag moet verdwijnen voor een winkelcomplex. Dit kan voor ons niet door de beugel”, zegt RIM-voorzitter Peter Van den Bossche.

Het is nog niet te laat. “De projectontwikkelaar heeft nog niet alle vergunningen op zak. Daarom moeten we dit, samen met het stadsbestuur, zwaar aanvechten. Het vraagt eigenlijk vijf minuten politieke moed van de bestuurders om daartegen in te grijpen. De plek moet geherwaardeerd worden, maar met respect voor het verleden. Daar kunnen evengoed eigentijdse invullingen in de plaats komen, maar geen winkelgigant”, vindt Rubben.

LDN

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio