Historische boten vinden rustplaats aan Zennegat

Historische boten vinden rustplaats aan Zennegat

Historische boten vinden rustplaats aan Zennegat

Print
Mechelen - Voortaan zijn er twaalf ligplaatsen aan de Leuvense Vaart, tussen Battel en het Zennegat, voorbehouden voor varend erfgoed. Het is de eerste ‘museumhaven’ voor historische boten in ons land.

De Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen (VVBHV) heeft met de stad Mechelen en Waterwegen een concessie voor tien jaar afgesloten. Voorzitter Dirk Ramaekers is in zijn nopjes. “We zijn heel blij dat we hier de eerste ligplaatsconcessie voor historische vaartuigen hebben verwezenlijkt”, zegt hij.

Eerst museumhaven

“Eindelijk kunnen we in groep historische schepen laten aanmeren en ze tonen aan het publiek. Het Zennegat wordt meteen de eerste ‘museumhaven’ in ons land. Antwerpen mag dan een wereldhaven zijn, dit hebben ze daar niet. Belangrijk is dat onze leden hierdoor een vaste ligplaats krijgen voor minstens tien jaar. We hebben een schitterend toeristisch varend erfgoed dat vandaag niet benut wordt, omdat de boten nu vooral verspreid aangemeerd liggen in jachthavens”, beweert Ramaekers.

De vereniging brengt eigenaars samen van historische vaartuigen, die minstens vijftig jaar oud zijn. “We restaureren en onderhouden de schepen en geven die kennis en ook oude vaar- en scheepstechnieken door aan onze leden”, zegt Ramaekers. “We wonen samen ook bijeenkomsten en evenementen bij rond het maritieme erfgoed in binnen- en buitenland. Wonen op de boten mag evenwel niet.”

Toeristische trekpleister

Door de concessie is nu ook de eerste ‘passantenplaats’ voor varend erfgoed gecreëerd. “Deze booteigenaars kunnen hier gratis drie keer 24 uur aanmeren, waardoor er een permanente wissel van de vaartuigen te zien zal zijn. Dit is goed voor ons, maar ook voor Mechelen”, meent de voorzitter.

“Dit initiatief is een toeristische aantrekkingspool die we aan ons niet laten voorbijgaan”, zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld). “We gaan zorgen voor een goede bewegwijzering en samen met de vereniging bouwen we een goede infrastructuur uit.”

Prehistorische prauw

De stad Mechelen wordt ook lid van de vereniging met de oudste schuit die ooit in België is ontdekt: onze prehistorische prauw die 2.500 jaar oud is. “Het vaartuiig werd begin vorige eeuw opgegraven op Nekkerspoel en wordt momenteel gerestaureerd in Brussel. We gaan hem hier niet aanmeren, maar wel in het museum aan de Brusselpoort tentoonstellen”, stelt Geypen.

Leo DE NIJN

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio