Vzw Borgerstein investeert fors

Vzw Borgerstein investeert fors

Vzw Borgerstein investeert fors

Sint-Katelijne-Waver - Op het domein van vzw Borgerstein werd zaterdag de eerste steen gelegd van tien wooneenheden voor de afdeling gehandicaptenzorg. Het is de eerste fase van een groot bouw- en renovatieplan.

De tien nieuwe wooneenheden van de vzw komen op het domein Borgerstein tussen de Berkenlei, Schorsmolenstraat en Borgersteinlei. “Ze zijn bestemd voor de afdeling gehandicaptenzorg”, zegt algemeen directeur André Arnold. “We hebben hier een prachtig gebouw, maar als we onze gasten voldoende comfort willen bieden, moeten we gaan bouwen en verbouwen.”

Eigen stek voor bewoners

En dat is de vzw Borgerstein het komende decennium zeker van plan. Ze heeft hiervoor een masterplan ontwikkeld. De eerste stap in dat plan is nu gezet. “Onze gasten worden ook almaar ouder”, stelt Arnold. “Die ouderenzorg vereist aanpassingen. De tien wooneenheden worden zo ingedeeld dat je via de toegangshal meteen binnenstapt in een grote leefruimte."

"Rond die ruimte worden er tien kamers gebouwd, want iedere bewoner heeft behoefte aan een eigen stek. In die eenheid voorzien we ook in een kamer die bijvoorbeeld als snoezelruimte of hobbykamer wordt ingericht. We zorgen er ook voor dat het contact met de buurt gestimuleerd blijft door de aanleg van een wandel- en fietsverbinding over het terrein”, zegt de directeur.

De algemeen directeur verwacht dat tegen september 2010 honderd van de 280 gasten van de afdeling gehandicaptenzorg naar de nieuwbouw zullen verhuizen.

Fonds betaalt helft

De nieuwbouw kost 10 miljoen euro. “Voor het complex heeft de vzw Borgerstein vijf jaar geleden de eerste plannen ingediend”, zegt de directeur.

“Het prijskaartje loopt op tot 10 miljoen euro. Daarvan krijgen we 4,5 miljoen euro subsidies van de overheid. Het overige moeten we zien te vergaren met eigen fondsen. Speciaal daarvoor hebben we, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, het Fonds Borgerstein opgericht. Dat willen we spijzen met legaten, donaties en opbrengsten van activiteiten.”

De vzw Borgerstein op het IJzerenveld in Sint-Katelijne-Waver staat al 35 jaar lang in voor dienstverlening aan mindervaliden en ouderen en beheert ook het sociaal-economische bedrijf Webo (de vroegere beschutte werkplaats). De vzw stelt in totaal zo’n zeshonderd mensen tewerk.

Leo DE NIJN

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio