Minder paperassen voor overlaten zaak

Minder paperassen voor overlaten zaak

Minder paperassen voor overlaten zaak

Print
Wie zijn zaak wil overlaten, zal minder paperassen moeten achternazitten. De overlater zal immers geen afzonderlijke attesten meer moeten aanvragen bij de RSZ, de BTW en de directe belastingen om te bewijzen dat er geen achterstallen meer zijn. Straks volstaat één aanvraag, zegt minister van Economie Vincent van Quickenborne.

De minister zei dit bij de lancering van de Opvolgersacademie. Dat is een initiatief van het Instituut voor het Familiebedrijf en ING. Kandidaat-overnemers worden er samengebracht om ervaringen uit te wisselen. Op 16 september is er een sessie in Hasselt, op 8 oktober in Antwerpen.

"Er gaat veel politieke aandacht naar starters die een bedrijf willen beginnen, maar veel minder naar mensen die een reeds bestaande onderneming willen overnemen. Nochtans is de kans op succes hier veel groter. Na vijf jaar overleegt nog 96% van de overgenomen bedrijven. Bij starters is dat 'maar' 75%", aldus nog Van Quickenborne.

Toch lijkt het overnemen van een bestaande zaak maar weinig populair. Een studie van het VBO toonde aan dat slechts 13% van de kandidaat-ondernemers een firma wil overnemen. Zowat iedereen wil zelf iets opstarten.

Er zoeken nochtans veel familiale bedrijven naar een overnemer. De komende tien jaar staan elk jaar meer dan 200.000 bedrijven in de etalage. 45% van de bedrijfsleiders is immers ouder dan 50 jaar.

"Uiteindelijk wordt 75% van de familiebedrijven overgenomen door iemand uit de familie. Slechts 2% à 3% gaat naar een externe overnemer of naar een manager. De rest wordt vereffend of gaat failliet", zegt Jozef Lievens van het Instituut voor het Familiebedrijf.

JVG

.

Nu in het nieuws