"Bij momenten dacht ik toch dat ik aan het sterven was"

Bij momenten dacht ik toch dat ik aan het sterven was

"Bij momenten dacht ik toch dat ik aan het sterven was"

Print
Kontich - Pascal De Vos (39) uit Kontich, die sinds 2003 aan MS lijdt, ging zaterdag verbeten het duel aan met de Mont Ventoux. Hij kwam, zag en overwon. Het was emotioneel, daar op de top.

De man uit Kontich is een mooi uithangbord voor de sensibilisatiecampagne van de MS-Liga Vlaanderen: “Sporten en bewegen met MS”. Vier maanden trainde Pascal als een bezetene om zijn doel te bereiken. Zijn neuroloog, dr. Guy Nagels, en kinesist Paul Van Ash hadden er vertrouwen in.

Ook Pascal zelf voelde zich tijdens de trainingssessies steeds meer openbloeien. Zaterdag moest het gebeuren. Pascal probeerde er rustig onder te blijven, maar zijn gelaatsuitdrukking verraadde toch enige spanning.

Omstreeks kwart over tien zaterdagochtend was het zover. Pascal zag zich gesterkt door zes vrienden om de tocht van zo’n 25 kilometer aan te vatten. “Het gaat prima”, zwaaide Pascal ons in de volgwagen geregeld toe. Maar vanaf Chalet Reynard, waar de berg verandert in een maanlandschap, gaat het stijgingspercentage de hoogte in tot zo’n acht procent.

Er is dan nog zo’n zes kilometer voor de boeg. “Dat stuk is loodzwaar. Bij momenten dacht ik toch: ‘Ik ben aan ’t sterven.’ Maar ik heb nooit echt getwijfeld. Ik fixeerde me op dat eindpunt. Mijn grootste vrees was dat ik zou blokkeren.” Nog een laatste helling scheidde Pascal van zijn eeuwige roem, van zijn moment de gloire. Er nog even alles uitpersen en dan de emoties loslaten.

De doorbijter liet zijn tranen de vrije loop: een kippenvelmoment, ook voor zijn vrienden. “Dit is écht overweldigend. Super gewoon! Ik kan dit allemaal nog niet goed plaatsen”, stamelt Pascal. “En nu eerst even het thuisfront bellen. Schatje, ik sta boven”, brengt hij zijn vrouw Brigitte en hun drie kinderen op de hoogte.

Tijdens de voorbereiding leefden zij intens met hun echtgenoot en papa mee. “Ik ben mijn vrouw eeuwig dankbaar voor het geduld en het begrip”, zegt Pascal. “Als je kan meewerken aan het realiseren van iemands droom, is dat fantastisch. Als je de blijdschap ziet die die gast daar boven vertoont, kan het niet anders dan dat je zelf ook emotioneel wordt”, zegt zijn kinesist Paul Van Ash.

Bart ROGGEMAN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio