New York kijkt uit naar Red Star Line

Antwerpen - Schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) is in New York om verdere impulsen te geven aan het nieuwe museum over de Red Star Line.

Het museum over de Red Star Line (RSL) legt de link tussen de massale emigratie naar de VS aan het begin van de negentiende eeuw en de immigratiegolf op Ellis Island in New York.

“Donderdag heb ik het project toegelicht voor een bomvolle zaal met 300 leden van het Jewish Institute for Research”, vertelt Philip Heylen. “Ik heb daar heel wat mensen uit joodse families ontmoet. Daarnaast heb ik aan Columbia University een lezing gegeven over de invloed van de RSL op de Vlaamse en Amerikaanse kunst en literatuur."

"Die invloed is duidelijk in het werk van schrijvers als Cyriel Buysse, Marnix Gijsen en Hendrik Conscience, maar ook in dat van heel wat Amerikaanse schrijvers en schilders. Ik voel dat het fenomeen van de RSL hier voet aan de grond begint te krijgen.”

Vandaag is het een belangrijke dag voor het RSL-project. “Ik heb een gesprek over de fundraising met Diane von Furstenberg, de modekoningin die ons RSL-plan een warm hart toedraagt. Ik overleg ook met de Belgische consul-generaal over de vraag hoe we nog meer Amerikaans archiefmateriaal kunnen krijgen voor onze collectie.”

LM

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio