Negen arrestaties na moord op topadvocaat Rosenberg

Negen arrestaties na moord op topadvocaat Rosenberg

Negen arrestaties na moord op topadvocaat Rosenberg

Print
In Guatemala zijn negen mensen gearresteerd in verband met de moord op topadvocaat Rodrigo Rosenberg. Rosenberg werd in mei vermoord nadat hij in een videoboodschap zijn dood had voorspeld en president Álvaro Colom met de vinger had gewezen. De moord zond een schokgolf door Guatemala en de internationale gemeenschap.

Rodrigo Rosenberg, een prestigieuze advocaat die sterk aan de werkgeverssector gelieerd was, werd op 10 mei doodgeschoten toen hij door een betere wijk van de hoofdstad fietste.

Vrijdag werden negen mensen aangehouden. Drie van hen worden rechtstreeks aan de moord gelinkt: William Gilberto Santos Divas, een voormalige agent van de Nationale Politie die ervan verdacht wordt een misdaadorganisatie te leiden, Mario Luis Paz, agent van de Nationale Politie, en ex-militair Edwin Idelmo López. De anderen worden als medeplichtigen beschouwd, onder meer de broer van Santos Divas en een politietopman.

“U kunt gerust zijn, vandaag hebben uw politie, uw openbaar ministerie en uw leger de moordenaars aangehouden in een van de zaken die niet alleen Guatemala maar ook de hele internationale gemeenschap beroerd heeft”, zei de Spaanse jurist Carlos Castresana, directeur van de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (Cicig), op een persconferentie.

Zwarte auto

Volgens de Cicig hielden de gearresteerden zich bezig met afpersingen, ontvoeringen, moorden en drugshandel. “We hebben geen enkele getuige maar wel onweerlegbare wetenschappelijke bewijzen”, zei Castresana. Hij toonde een video waarop een zwarte auto te zien is die de fietsende Rosenberg achtervolgde. Meer details kon hij in het belang van het onderzoek niet geven.

RP

IPS

.

Nu in het nieuws