Vandalen slopen heiligen en engelen

Vandalen slopen heiligen en engelen

Vandalen slopen heiligen en engelen

Print
Zandhoven - Ondanks de verscherpte veiligheidsmaatregelen richtten vandalen in de nacht van vrijdag op zaterdag een ravage aan in het Pulse bedevaartsoord Fatimapark.

Omdat nog maar een paar maanden geleden het oudste beeld van het hele Fatimapark (het Mariabeeld in het gemetste kapelletje aan de ingang) kapotgeslagen werd, staan er sinds kort een omheining en poorten rond het domein. Zo kan het domein ’s nachts op slot.

Mikpunt

Maar in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half twaalf forceerden inbrekers de poort. De grafkelder uit de jaren vijftig was het mikpunt van de vandalen. De bijna levensgrote plaasteren christusfiguur werd uit de grafkelder gesleurd en aan diggelen gegooid. Hetzelfde lot ondergingen twee engelen en een kleinere Onze-Lieve-Heer.

Buurman Mols werd gewekt door nachtelijk kabaal. “Hij heeft vier mannen aan de straat zien staan. Twee van hen zijn het domein binnen gedrongen”, vertellen Gaston Van Laer en Julien Cornelis, twee vrijwilligers die hun hart en ziel leggen in het onderhoud van het bedevaartsoord. “De buurman heeft nog gezien dat een van hen een zwart jack met letters erop droeg. De politie is onmiddellijk gekomen, maar die gasten zijn gevlucht.”

Even verderop aan de Fatimalaan was op het KWB-terrein een tentfuif aan de gang. “In de Fonteinstraat hebben ze nog pompoenen geroofd. Een bord van de gemeente moest er ook aan geloven.”

Wilde beesten

Gaston en Julien zijn er niet goed van, net als vele andere parochianen. Pastoor Marcel Van Peer en burgemeester Luc Van Hove bezochten zaterdag met afschuw de plaats waar de heiligschennis gebeurde. “Vrijdag heb ik hier zes uur gewerkt, om alles mooi op te kuisen”, zucht Gaston.

“Volgend jaar vieren we de 75ste verjaardag van het Fatimapark. Die daders zijn geen mensen meer, maar wilde beesten! Hopelijk kunnen we Christus nog ineenpuzzelen en plakken met Tec-7-lijm, maar de sporen zullen altijd zichtbaar blijven.”

Kristin MATTHYSSEN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio