Legende over mensenetende arend is waar

Legende over mensenetende arend is waar

Legende over mensenetende arend is waar

Print
Een legende van de Maori op Nieuw-Zeeland over een mensenetende arend, blijkt te kloppen. Te Hokioi, zo is de arend in de legende genoemd, heeft echt geleefd. Het is een vogel - een Haasts arend - die ongeveer 500 jaar geleden van de aardbol verdween maar waarvan men tot dusver dacht dat het een aaseter was.

Haasts arend is een uitgestorven soort die in 1870 werd ontdekt door Julius von Haast. Volgens The Independent werpt modern onderzoek op skeletresten van de roofvogel een ander licht op de zaak.

Moordmachine

De nieuwe gegevens, gepubliceerd in The Journal of Vertebrate Paleontology, maken van de Haasts arend een moordmachine. Zijn klauwen, zo groot als klauwen van een tijger, konden beenderen - bekkenbeenderen bijvoorbeeld, maar evengoed een schedel - doorboren.

De vogel was volgens de nieuwe onderzoeksgegevens ook sterk genoeg gebouwd om vanuit de lucht met een snelheid van 80 kilometer per uur en de klauwen in aanslag een prooi te bestormen. "De vogel was zeker in staat om kinderen te doden en mee te nemen," aldus Paul Scofield van het Canterbury Museum.

3 meter

Het wijfje van een Haasts arend had een spanwijdte van 3 meter en woog 18 kilo. Dat is dubbel zo groot als de grootste arend die nu leeft, de Steller arend. De legende van Te Hokioi werd door leden van de Maori-stam verteld aan Sir George Gray, een van de eerste gouverneurs van Nieuw-Zeeland, en zou dus op waarheid kunnen berusten.

.

Nu in het nieuws