KBC koopt eigen obligaties met winst in

KBC koopt eigen obligaties met winst in

KBC koopt eigen obligaties met winst in

Print
KBC Bank wil voor een nominale waarde van 1,6 miljard euro aan obligaties die ze zelf heeft uitgegeven terugkopen. Ze betaalt er 70% van de toenmalige uitgifteprijs voor. Het verschil steekt de instelling op zak. Toch ligt de geboden prijs hoger dan de beurskoers, zodat ook de beleggers goed af zijn.

Het bod slaat op een reeks zogenaamde hybride obligaties. Het gaat om effecten die werden verkocht aan institutionele beleggers. De leningen hadden geen vervaldatum. Ze zijn dus eeuwigdurend, tenzij KBC ze zelf kiest om ze terug te betalen. Ze keerden wel een jaarlijkse coupon uit, maar bij een eventueel faillissement van de bank zouden ze pas worden uitgekeerd nadat alle andere schuldeisers werden terugbetaald.

Door de financiële crisis stonden de grote beleggers de voorbije maanden afkerig tegenover dit soort effecten die door financiële instellingen werden uitgegeven. Daardoor zakte hun koers op de beurs fors. En daarvan profiteert KBC nu om ze op vrijwillige basis goedkoper te kunnen inkopen. Zelfs indien KBC nu meer biedt dan de beurskoers, houdt de bank er winst aan over. Als alle effecten zouden worden aangeboden, bedraagt de winst na belastingen 200 miljoen euro.

De terugkoopactie slaat concreet op effecten die werden uitgegeven door KBC Bank Funding Trust II in euro, KBC Bank Funding Trust III in dollar; KBC Bank Funding Trust IV in euro en KBC Bank in Britse pond.

JVG

.

Nu in het nieuws