Auto in water niet noodzakelijk doodskist - Tips

Auto in water niet noodzakelijk doodskist - Tips

Auto in water niet noodzakelijk doodskist - Tips

Print
Wie met de auto in het water terechtkomt, heeft meestal toch nog tijd om te ontsnappen voor het voertuig zinkt. Die geruststellende boodschap kregen de cursisten die gisteren op het Bloso-domein van Hazewinkel in Willebroek een opleiding ‘auto te water’ volgden, mee naar huis.

Onlangs verschenen in de media berichten dat de kans groot is op een kortsluiting in de elektronica zodat alles blokkeert, eens er contact is met water. Dus ook ramen en deuren. “Dat klopt. Maar tegen die tijd, zou je al uit de auto moeten zijn”, zeggen de lesgevers.

”Een auto die in het water terechtkomt, is dus niet noodzakelijk een doodskist. Het komt er alleen op aan kalm te blijven en te weten hoe je moet handelen”, zegt Rik Voorhelst van de Vlaamse Reddingscentrale.

Tips

* Open de deur of liever nog een raam. Als het niet lukt, kan je het bijvoorbeeld met het brandblusapparaat breken.

* Indien het voertuig zinkt, verlaten de beste zwemmers de auto als eerste zodat ze de anderen kunnen helpen.

* Neem met beide handen de dakrand vast en verlaat het voertuig rugwaarts, het hoofd eerst. Daarna kunnen de andere inzittenden naar buiten worden geholpen.

* Belangrijk om weten, is dat wie even naar boven zwemt om adem te happen en daarna terug naar beneden wil om de andere helpen, meestal het voertuig niet meer kan vinden in het troebele water.

.

Nu in het nieuws