Lujo is nieuw dodelijk virus vergelijkbaar met Ebola

Lujo is nieuw dodelijk virus vergelijkbaar met Ebola

Lujo is nieuw dodelijk virus vergelijkbaar met Ebola

Print
In zuidelijk Afrika is een nieuw, uiterst dodelijk virus aangetroffen. 80 procent van de mensen die ermee in contact komen, overleven het niet.

Dat heeft dokter Nivesh Sewlall van de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg zondag bekend gemaakt op een congres in San Francisco. Het virus is Lujo genoemd, een samentrekking van Lusaka en Johannesburg, en werd al in 2008 ontdekt. Het veroorzaakt, net als het Ebolavirus, inwendige bloedingen. De eerste symptomen zijn koorts, spierpijn, huiduitslag, gevolgd door diarree en leverfalen.

Verpleegster overleeft

De eerste mens bij wie het virus werd vastgesteld, was een toeristengids uit Lusaka in Zambia. De gids overleed en ook drie mensen die haar hadden verzorgd. Een verpleegster die met het virus besmet raakte, haalde het dankzij behandeling met onder meer het antivirale middel ribavirine. Het duurde bijna een volledig jaar voordat ze was hersteld.

De herkomst van het virus is onbekend. De onderzoekers gaan ervan uit dat besmetting via contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen gebeurt. Het virus verspreidt zich niet via de lucht.

.

Nu in het nieuws