"Ben ik geen mens dan?"

Ben ik geen mens dan?

"Ben ik geen mens dan?"

Print
Een ongeluk komt nooit alleen. Daar kan de 12-jarige Tibeau over meespreken. Toen Tibeau drie was, bleek dat hij aan ‘spinale spieratrofie’ leed, waardoor hij sinds vorig jaar niet meer kan stappen. En nu kan hij ‘s avonds na school niet met de eerste bus naar huis, wegens geen plaats voor zijn rolstoel. “Hoezo, het openbaar vervoer is voor iedereen”, foetert Tibeau.

“Het probleem is dat er op de moderne bussen van De Lijn maar één plaats is voor een rolstoel”, legt Tibeaus mama Sandra Vanasten uit. “Als je als rolstoelpatiënt zeker wil zijn dat die plaats voor jou is, moet je die reserveren. Dat kan voor een hele maand, met een telefoontje naar de busmaatschappij. Maar er zijn twee rolstoelpatiënten die ‘s avonds met de bus naar huis willen. Aangezien de andere eerst was met zijn reservering, kan en mag Tibeau niet mee.”

Deur toe en doorrijden

Tibeau moet met andere woorden met zijn rolstoel op het trottoir blijven staan, wachtend op de bus van een uurtje later. “De chauffeurs maken er nooit veel woorden aan vuil”, zegt Tibeau. “Ze hebben daar waarschijnlijk ook geen tijd voor. Er kan maar één rolstoel mee, en dat is dat. Deur toe en doorrijden. Ben ik dan geen mens, door mijn handicap?"

"Wij zullen laten onderzoeken hoe wij deze twee rolstoelpatiënten net als alle andere kinderen, van en naar school kunnen brengen”, klinkt het bij De Lijn.

Gunter WILLEKENS

.

Nu in het nieuws