Communistisch vakantieoord maakt plaats voor Russen

Communistisch vakantieoord maakt plaats voor Russen

Communistisch vakantieoord maakt plaats voor Russen

Print
De ooit streng bewaakte stranden van Beidaihe, een kustplaats niet ver van de Chinese hoofdstad, worden sinds kort bevolkt door Russische toeristen. Voorheen was Beidaihe het terrein van communistische partijbonzen die er in de zomermaanden dealtjes beklonken.

Op deze plaats vonden veel belangrijke conclaven van de Communistische Partij plaats. Ook vielen er besluiten over het politieke lot van hoge functionarissen in de communistische hiërarchie, voordat ze officieel werden aangekondigd vanuit Peking.

Beidaihe speelt echter nauwelijks meer een rol in de jaarlijkse vergadering van het machtige Centraal Comité van de partij, dat volgende week bijeenkomt in Peking. De huidige partijchef, Hu Jintao, wil een meer egalitaire benadering en koestert het populistische imago van de partij. Beidaihe past daar niet meer in.

"Russen geven graag geld uit"

De veranderingen in het communistische oord reflecteren min of meer de veranderingen binnen de Communistische Partij in de laatste vijf jaar. Er zijn minder partijslogans te vinden in de straatjes met visrestaurants en minder staatslimousines die de stad volledig lamleggen. En economische doelmatigheid staat voorop.

“Destijds kwamen er nauwelijks toeristen. We bedienden alleen leden van de Communistische Partij die hier een paar dagen op vakantie kwamen”, zegt winkeleigenaar Li Juanxin. Hij verkoopt op een straathoek parasols, zonnehoeden en souvenirs van schelpdieren. “We zijn blij met de Russische toeristen. Ze houden van winkelen en geven graag geld uit.”

Bron: JS (IPS)

Nu in het nieuws