Sri Lankaanse vluchtelingen zitten al maanden vast in kampen

Sri Lankaanse vluchtelingen zitten al maanden vast in kampen

Sri Lankaanse vluchtelingen zitten al maanden vast in kampen

Print
De Sri Lankaanse regering, die ervan beschuldigd wordt vluchtelingen die ontheemd raakten door het geweld tussen militairen en Tamilrebellen tegen hun wil vast te houden, is van plan de burgers binnen een maand te laten gaan.

Dat zeggen medewerkers van hulpverleningsorganisaties. “Ons is verteld dat een groot aantal Tamilburgers wordt vrijgelaten en kan terugkeren naar huis voor 15 oktober, als het moessonseizoen begint”, zegt Jeevan Thiagarajah, directeur van Consortium of Humanitarian Agencies (CHA), een overkoepelend orgaan van humanitaire organisaties die in opvangkampen werken.

In die opvangkampen in de noordelijke stad Vavuinya kwamen meer dan 250.000 mensen terecht als gevolg van de gevechten tussen overheidstroepen en Tamilrebellen eerder dit jaar.

Tamilleider dood

In mei brak het leger door de verdediging van de rebellen en doodde Tamilleider Velupillai Prabhakaran, waarmee een einde kwam aan een conflict dat langer dan twintig jaar duurde. De rebellen vochten in die periode voor een onafhankelijke Tamilstaat voor de Tamils, die 14 procent van de bevolking uitmaken.

Ongeveer 4,6 procent (500.000) Tamils van Indiase afkomst, die tijdens het Britse koloniale bewind naar rubber- en theeplantages werden gebracht - waar ze nu nog leven - steunen het separatisme niet en houden liever hun eigen identiteit.

Mijnen

De regering heeft herhaaldelijk beschuldigingen van mensenrechtengroepen ontkend dat vluchtelingen al langer dan vier maanden gedwongen in de kampen verblijven. Zij stelt dat eerst de mijnen die door de rebellen gelegd zijn, verwijderd moeten worden. Ook zouden er nog herstelwerkzaamheden aan de huizen gaande zijn.

Volgens de overheid zitten er in de kampen ook nog honderden rebellen die er uitgefilterd moeten worden voordat de vluchtelingen terug naar huis kunnen.

Afgelopen week kondigde het ministerie van Herhuisvesting en Noodhulp aan dat vluchtelingen die kunnen aantonen dat ze bij familie terechtkunnen, mogen vertrekken. Eerder al mochten vluchtelingen ouder dan zestig jaar, een paar honderd, hun intrek nemen bij familie.

Bron: JS (IPS)

Nu in het nieuws