ArcelorMittal veegt veertig dorpen van de kaart

ArcelorMittal veegt veertig dorpen van de kaart

ArcelorMittal veegt veertig dorpen van de kaart

Print
Staalgigant ArcelorMittal wil voor 5,6 miljard euro een staalfabriek bouwen de mineraalrijke staat Jharkhand in Oost-India. Daarvoor moeten veertig inheemse dorpen verdwijnen. De bewoners protesteren.

Het gevecht tegen de grootste staalproducent ter wereld wordt gevoerd vanuit een theekraampje in Ranchi, in het oosten van India. Het wordt gerund door Dayamani Barla, journalist en activist, en dient als kantoor van de Adivasi Moolvaasi Ashthitva Raksha Manch (Amarm), vrij vertaald het platform voor de rechten en identiteit van de inheemse bevolking.

Barla zet zich in voor de rechten van inheemse bewoners die moeten wijken voor de plannen van ArcelorMittal om steenkool en ijzererts te winnen in Jharkhand. “Door het project zullen 70.000 inheemse bewoners ontheemd raken en daarmee verdwijnen ook 70.000 generaties mensen”, zegt Barla. “Onze cultuur en waarden zijn onlosmakelijk verbonden met de jungle. Ze zijn onvervangbaar. De oude manier van leven zal voorgoed verloren gaan.”

Saamhorigheidsgevoel

Het plan om een van de grootste staalfabrieken ter wereld te bouwen in Jharkhand werd zonder veel ruchtbaarheid gelanceerd in 2005. De bewoners van de streek werden niet ingelicht. Barla, die al tien jaar schrijft over de rechten van inheemsen en dalits in ‘Prabhat Khabar’, een invloedrijk dagblad in de taal Hindi, ontdekte de plannen bij toeval.

In het kantoor van een functionaris ontdekte ze een kaart waarop de veertig dorpen, inclusief haar eigen dorp, gemarkeerd waren. Ze wilde weten waarom ze gemarkeerd waren en ontdekte zo plannen voor de staalfabriek.

Bron: JS (IPS)

Nu in het nieuws