Stichters Massive betalen 82 miljoen aan fiscus

De stichters van verlichtingsgroep Massive, de Antwerpse familie De Jaeck, hebben een recordbedrag van 82 miljoen euro betaald aan het parket en de fiscus om niet voor de strafrechter te moeten verschijnen.

kscherpenberg, jvangeyte

Het Antwerpse gerecht legde eerder een hele reeks van fraudeconstructies bloot bij het bedrijf. Jarenlang werden belastingen ontdoken. Dat gebeurde onder meer door winsten af te leiden naar het buitenland.

"De dading omvat alle ontdoken belastingen verhoogd met 30 procent", aldus parketwoordvoerster Dominique Reyniers. Voorts wordt er niets gelost over het dossier.

Devlies tevreden

Staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding Carl Devlies toont zich tevreden over de dading. "Hierdoor vermijdt het Antwerps gerecht dat het nog verder mankracht en middelen moet stoppen in het dossier-Massive. De ontdoken belastingen worden integraal betaald, verhoogd met een boete van 30 procent. Het gerecht kan het dossier afsluiten en de vrijgekomen mensen en middelen inzetten voor andere onderzoeken, aldus Devlies.

Devlies heeft ook een wetsontwerp uitgewerkt dat het gebruik van de minnelijke schikking wil uitbreiden. Het ontwerp is klaar en kan in de komende weken ter goedkeuring aan de ministerraad worden voorgelegd.

Vakbond kwaad

Een ander geluid laat vakbondsman Paul De Schutter van ACV-Metaal horen. "Ik viel achterover toen ik las dat de Antwerpse familie De Jaeck een recordboete van 82 miljoen euro zou hebben betaald. Dat is meer dan 3,5 miljard oude Belgische franken. En dan moet je weten dat ik daar vier herstructureringen heb onderhandeld waarbij honderden mensen hun baan hebben verloren. Dat gebeurde telkens in uiterst moeilijke omstandigheden waarbij we bijna elke keer tot in verzoening moesten gaan om iets gedaan te krijgen en het minimum minimorum uit de kan te halen. De mensen werden telkens met een habbekrats weggestuurd."

"Het stemt me bijzonder bitter dat deze eigenaars zo maar even 82 miljoen euro ophoesten om een boete te betalen terwijl ze destijds mensen op staande voet ontslagen hebben op beschuldiging van diefstal: één man omdat hij net voor zijn vakatie een privé-brief bij de post had gelegd en daarmee een postzegel zou willen stelen hebben, anderen omdat ze een fles water hadden genomen. Op kap van al deze mensen zijn ze blijkbaar in staat nu eventjes zo’n bedrag neer te tellen."

JVG, PVb

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio