1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Enorme politiemacht door dreiging aanslag op Mechelse school

In Mechelen werd woensdagvoormiddag een nooit geziene politiemacht op de been gebracht. Aanleiding was de dreiging van een aanslag op een Mechelse school die via het internet gebeurde.

jvandermosten

De dreiging van een aanslag werd in januari van dit jaar door een onbekende geuit op een internetforum. Hij viseerde het 'KTA Lyceum', maar bedoelde waarschijnlijk het KA Lyceum. Het bericht werd gepost op de Amerikaanse website www.4chan.org, en luidde: "239 days to go until i an hero at KTA Lyceum Mechelen, watch the news."

Onderzoek

Het bericht werd in maart opgemerkt door een Duitser en via de Duitse politie doorgespeeld naar de collega's van de federale gerechtelijke politie in België.

De speurders hebben de voorbije maanden geprobeerd om de persoon die het bericht postte te traceren via het IP-adres. Er zijn verschillende mensen ondervraagd, maar het risico op een aanslag was niet met zekerheid uit te sluiten. Er was ook al een gerechtelijk onderzoek gestart dat de Belgische autoriteiten zelfs heeft geleid tot in de Verendigde Staten.

Verkeerd gespeld

Omdat was aangekondigd dat de aanslag zou plaatsvinden op 09/09/09 en omdat de naam van de school verkeerd was gespeld, wilde de politiediensten en het parket geen enkel risico nemen. Van zes uur vanochtend tot iets na schooltijd stonden aan de poorten van alle 60 Mechelse scholen agenten.

Belegerde stad

Mechelen had veel weg van een belegerde stad, want door de lokale en federale politie werden er in het totaal meer dan 300 agenten ingezet. Daarbij was ook luchtsteun van een helikopter, en ook de speciale eenheden van de federale politie - de vroegere groep Diane - stonden standby.

De massale aanwezigheid van blauw op straat en aan de scholen leidde ook tot ongerustheid van directies en buurtbewoners. In de meldkamer van de Mechelse politie en op onze krant liepen verschillende verontruste telefoontjes binnen.

Geen risico's

"Met de gebeurtenissen uit het verleden wilden we geen veiligheidsrisico's nemen. Het was onze belangrijkste opdracht om de veligheidsriscico's te beheersen," zegt Procureur des Konings Anne-Marie Gepts. Burgemeester Bart Somers verwijst naar de drama's in Dendermonde met Kim De Gelder en Antwerpen met Hans Van Themsche.

SVH

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen