Straf verhaal: Blinde ziet door goed te horen

Ondergetekende is in zijn leven al vaker geconfronteerd met straffe verhalen, maar de strafste toer die we ooit hebben meegemaakt, is die van de 29-jarige blinde Tom De Witte uit Niel.

jvandermosten

De hele maand september gaat Gazet van Antwerpen op zoek naar de strafste verhalen uit uw buurt. Bovendien delen we samen met Rombouts en Jules Destrooper gratis straffe koffie en koekjes uit. Meer details over de uitdeelactie op www.gva.be/straf!

Hoewel hij volledig blind is, onderneemt Tom op zijn eentje buitenlandse trips, hetzij per vliegtuig, hetzij per trein. Hij nam deel aan de tien mijl van Antwerpen, aan de twintig kilometer van Brussel en onlangs aan de Dodentocht in Bornem, die hij tot een goed einde bracht. Zo’n twee maanden geleden kwamen we voor het eerst met Tom De Witte in contact. “Ik ben altijd slechtziende geweest”, vertelt hij. “Op mijn twaalfde ben ik het zicht in mijn linkeroog verloren en sinds begin dit jaar heeft ook mijn rechteroog het laten afweten. Ik ben volledig blind.”

Toch kan Tom beter ‘zien’ dan de gemiddelde mens. “Gelukkig heb ik de techniek van echolokalisatie ontdekt, wat ik inmiddels volledig onder de knie heb. Ik kan zien mt geluiden. Het komt erop neer met je tong te klikken, zodat een echosignaal wordt uitgezonden. De hersenen vertellen vervolgens welke obstakels je voor je hebt en hoe de omgeving eruitziet. Vleermuizen zien bijna niks, maar met hun sonar kunnen ze alle obstakels omzeilen.Dit is vergelijkbaar. In plaats van met lichtgolven ga je zien met geluidsgolven.”

Nadat een interview over Tom De Witte in Gazet van Antwerpen was verschenen, lieten sommige mensen ons weten dat dit niet kan. “Als je volledig blind bent, dan is fietsen, joggen en alleen op reis gaan uitgesloten”, was hun redenering. Ook ondergetekende had aanvankelijk twijfels, maar Tom snoerde me de mond door op een fiets te springen en door het centrum van Niel te rijden. Hij kan zelfs het verschil ‘zien’ tussen een Audi en een Opel en ziet (of hoort) ook stoepranden, hekjes, lantaarnpalen en grote gebouwen op een afstand van soms 200 meter.

Paul VAN ROY

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio