Exclusief: reactie nazi-onthaalmoeder: "Alles uit context gerukt"

Een onthaalgezin uit Hoboken (Antwerpen) vangt kinderen op terwijl er aan de muur een portret van Adolf Hitler hangt en de boekenkast uitpuilt van nazi-lectuur. Dat blijkt uit een undercoverreportage van 'Terzake'.

ssimons

Onze reporter belde de onthaalmoeder op. Beluister haar reactie:

Een VRT-reporter gaf zich uit als iemand die naar een opvangplaats voor zijn kind op zoek was. Met een verborgen camera kon hij de nazi-sympathieën van het onthaalgezin vastleggen. Kind & Gezin is op de hoogte van deze feiten en plant een nieuwe inspectie.

"Kind & Gezin heeft een probleem met de foto van Hitler, maar ik werk niet voor hen hé, ik ben alleen erkend door hen", zegt de onthaalmoeder in deze trailer. "Dit is mijn kasteel, en ik haal in huis wie ik wil. Ik heb ook nog altijd mijn privacy."

Lees ook Vandeurzen: "Uitspraken ver voorbij grens van toelaatbare"

"Hitler intelligent man"

De vrouw vergelijkt vervolgens de islam met de joden, die de aanleiding voor WO II zouden zijn. "Ze nemen ons alles af, we zitten benepen." Ze noemt Hitler vervolgens "een intelligent man".

Over haar echtgenoot zegt ze: "Mijn man is geen neonazi, maar een oude nazi."

Kind & Gezin stelt zich vragen

Leen Dubois van Kind & Gezin zei in 'Terzake' dat de organisatie zich vragen stelt. "We moeten nagaan of de vrouw haar visie tegenover de kinderen propageert."

"We moeten kijken wat de mogelijkheden zijn. Dit is een groter maatschappelijk probleem: waar trek je de grens van vrije meningsuiting, wanneer is er sprake van discriminatie? Waar begint het propageren van een visie?"

Wapens

De man des huizes blijkt bovendien een fervent wapenverzamelaar te zijn en blijkt een hele collectie wapens in huis te hebben. "Er staat nergens dat dit niet kan", zegt Dubois. "Als zij de wetgeving volgen inzake het houden van wapens en ze deze wapens niet in het bijzijn van de kinderen houden, kunnen we niks doen."

Inspectie

Het onthaalgezin kan zich aan een nieuwe inspectie verwachten. "Op basis van de vaststellingen die dan gedaan worden, kunnen we dan een beslissing nemen. We moeten nagaan of de fysieke en psychische integriteit van de kinderen gewaarborgd is."

Vastgoed

Jobs in de regio