Wat moet je doen met je spaargeld? De tips van onze experts

Wat doe ik met mijn spaargeld? Die vraag houdt duidelijk heel wat lezers bezig. Onze financiële specialisten beantwoorden de meest gestelde vragen.

ksleurs

Vraag 1: Is het nu de moment om te beleggen op de beurs?

Eddy Geboers (Deutsche Bank): “Vele mensen lezen in de krant dat de bankaandelen drie tot zelfs vijf keer meer waard zijn. Dergelijke winsten spreken natuurlijk tot de verbeelding. Zelfs mensen met weinig interesse voor of kennis van de beurs willen gaan beleggen en dat is een evolutie die me ergens wel verontrust. Ik raad dan ook steevast aan om voorzichtig te blijven. Beleggen in aandelen is niet zo eenvoudig, tegenover forse winsten staan vaak ook forse verliezen.”

Frans Cleymans (Leleux): “Ik durf zeker aandelen te kopen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet er voldoende spreiding zijn. Probeer u ook in te dekken tegen onverwachte koerscorrecties, bijvoorbeeld door middel van gespecialiseerde instrumenten als put-opties, speeders, turbo’s enzovoort. Belangrijk om te weten is dat beleggen in aandelen meer en meer neerkomt op het inspelen op momentum. Het is met andere woorden erg belangrijk om de bewegingen op de financiele markten juist in te schatten, om op het juiste moment in en uit te stappen.”

Jos Verhaeg (Petercam): “Belangrijk is altijd om te kijken naar het risicoprofiel van een potentiële belegger. Onze voorkeur gaat momenteel uit naar een gemengde portefeuille, waarin onder meer plaats is voor bedrijfsobligaties en aandelen. In laatstgenoemd geval is de keuze van de sectoren belangrijk. We kijken momenteel vooral uit naar de groeilanden, energie, grondstoffen en voeding.”

Vraag 2: Moet ik beleggen in onroerend goed?

Johan Boelen (BNP Paribas Fortis): "Volgens mij is het moment nog niet rijp om huizen of appartementen te kopen. De prijzen zijn nog steeds te hoog. Het is beter om te wachten tot de markt gestabiliseerd is. Vroeger kostte het drie tot zes maanden alvorens een koper werd gevonden, momenteel is dat negen tot vijftien maanden geworden. Bovendien is er nog steeds een groot aanbod aan appartementen op de markt.”

Vraag 3: Is mijn geld nog veilig bij de banken?

Stefan Pintjens (Test-Aankoop Invest): “De problemen van vorig jaar hebben de mensen met enige argwaan opgezadeld. Mijn antwoord luidt dat spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro is gegarandeerd door de overheid. Wie absolute zekerheid wil, kan zijn spaargeld over verschillende banken spreiden. Het zal echter duidelijk zijn dat de bankcrisis duidelijke sporen heeft nagelaten, het vertrouwen in onze banken heeft een flinke deuk gekregen.”

Vraag 4: Is het nu wel een goed idee om mijn spaargeld voor langere termijn vast te zetten?

Robert Du Meunier (Dexia): "Heel wat mensen hebben schrik om hun geld voor een langere termijn vast te zetten. De onzekerheid over alles wat er in het afgelopen jaar in de financiële wereld is gebeurd, is daar uiteraard niet vreemd aan. Het merendeel van de mensen focust vooral op de korte termijn. Vroeger hielden beleggers hun aandelen voor langere tijd bij. Dat is echter niet langer meer het geval, de financiële markten zijn in de loop van de jaren geëvolueerd. De beweeglijkheid is enorm toegenomen, de lange termijn is een relatief begrip geworden.”

Vraag 5: Is goud gemakkelijk terug te verkopen?

Jan Leus (KBC): “Dat is geen probleem, bij een bank is het perfect mogelijk om goud te kopen en te verkopen. Goud is vrij verhandelbaar en het wordt nog steeds opgedolven. Daardoor neemt de hoeveelheid beschikbaar goud nog steeds toe. De goudprijs heeft het afgelopen jaar goed gedaan, vorige week kostte een troy ounce goud (bijna 31 gram) iets minder dan 1.000 dollar. Wie tijdig goud heeft gekocht, heeft geen slechte zaak gedaan.”

Vraag 6: Hoe kan ik beleggen zonder risico's?

Peter Cretskens (Citibank): “Het antwoord hangt af van het feit wie je bent, welk beleggersprofiel je hebt, welke risico’s je wenst te lopen, welke tijdshorizon je voor ogen hebt enzovoort. Elk geval is anders, zodat het onmogelijk is om een algemeen advies te geven. Wie absoluut geen enkel risico wenst te lopen, kan zijn geld het best op een spaarrekening of iets vergelijkbaar laten staan.”

Vastgoed

Jobs in de regio