België draaischijf ‘bloedantiek’

België is een draaischijf van handel in geroofde antiek uit Afghanistan. Dat blijkt uit een Panorama-reportage die zondag uitgezonden wordt. "Ik kreeg al vaak Afghaanse stukken aangeboden", zegt de Antwerpse antiquair Liban Pollet.

jlenaerts

"Mijn contactpersoon in Afghanistan kan alles doen en krijgen wat hij wil. Douane? Dat steek je toch gewoon in je valies. Er gaat niemand iets van zeggen als je dat meebrengt."

Dat kregen de reportagemakers van Panorama eind februari te horen van een verkoper op de Arts&Antiques Fair in Hasselt. Eerder hoorden reporters Peter Brems en Wim Van den Eynde, met de verborgen camera in de hand, in chique winkels op de Brusselse Zavel dat alle voorwerpen die uit Afghanistan komen, gestolen zijn. Hun reportage legt de illegale trafiek bloot van dure smokkelwaar uit het noorden van Afghanistan naar Hasselt, Brussel en Knokke.

Geen oplossing

Tot voor kort hadden verkopers van geroofde antiek in België vrij spel. Pas in juni is in ons land een Unesco-conventie uit 1971 van kracht. Die bepaalt onder meer dat alle stukken in België geregistreerd moeten worden bij een notaris of deurwaarder.

Maar volgens Liban Pollet biedt dat geen oplossing. "Zelfs als een verkoper weet dat een stuk op onrechtmatige wijze is verkregen, is er niemand bevoegd om die zaak te behandelen."

Sofie vanlommel

Bloed-antiek, een Panoramareportage van Peter Brems en Wim Van den Eynde, zondag om 20.10u op Canvas.
Foto: VRT
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER