Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Miljoenen kuikens levend vermalen in Amerikaanse kwekerij

Dierenrechtenorganisatie Mercy for Animals (MfA) is onlangs met schokkend beeldmateriaal naar buiten gekomen over een kippenkwekerij in Iowa in de VS. Duizenden pasgeboren kuikentjes worden levend vermalen, enkel en alleen omdat het mannetjes zijn.

ikerremans

Mannetjeskuikens kunnen geen eieren leggen en zijn dus weinig interessant voor de kippenkwekers. In het bedrijf in het Amerikaanse Iowa zouden zo'n 30 miljoen kuikens per jaar gedumpt worden op een beestachtige manier. Dat blijkt uit een undercoveroperatie van MfA.

Eerst worden de mannelijke kuikentjes gescheiden van de vrouwtjes. De mannetjes worden daarna op een aparte band gezet en gaan rechtstreeks de molen in.

30 miljoen

"Ze zijn voorbestemd om te sterven op hun geboortedag, omdat ze geen eieren kunnen leggen en niet snel genoeg groot worden om als gevogelte met winst verkocht te kunnen worden", aldus MfA. "Ze worden leven in stukken gereten in een maalmachine. Jaarlijks komen zo meer dan 30 miljoen kuikentjes aan hun eind in dit bedrijf."

Volgens MfA zouden ook de vrouwelijke kuikens niet zonder kleerscheuren uit de kwekerij komen. Hun snavels zouden afgeknot worden en ze worden ook met honderd in één doosje op een schip getransporteerd.

De dierenrechtenactivisten eisen nu dat er een label op de eieren wordt geplaatst, met daarop de boodschap "Opgepast - mannelijke kuikens worden levend vermalen door de kippenindustrie."

Welzijn

Volgens MfA is het bedrijf in Iowa ook echt geen uitzondering en vindt de afslachting van de kuikens in de hele sector plaats.

De Spencerfokkerij in Iowa is eigendom van Hy-Line international, één van de grootste spelers van de kippenindustrie. "Onze eerste prioriteit is de zorg en veiligheid van de vogels en de werknemers. We hebben duidelijk afgelijnde procedures voor het welzijn van de kuikens en komen die normen ook na", zegt Hy-Line in een eerste reactie.

Het bedrijf belooft nu een onderzoek op te zetten. "Mocht daaruit blijken dat er regels geschonden zijn, dan zal er opgetreden worden, tot ontslag van de betrokken werknemers toe."

De undercoverbeelden zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers:

Vastgoed

Jobs in de regio