Acties tegen hoofddoekenverbod worden grimmiger

Gisteren werd al voor de derde dag op rij betoogd tegen het hoofddoekenverbod op het atheneum van Hoboken. “Op een onbeschofte, radicale manier”, zegt directrice Chris Weyers.

jrosquin

Volgens de politie verzamelden 175 actievoerders gisterochtend voor het schoolgebouw op de Hendriklei. De betoging was toegelaten, onder voorwaarden. Zo mocht er alleen in het Nederlands worden geprotesteerd.

“Een vrouw met een megafoon riep in het Arabisch op om de school te bestormen”, weet politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Enkele jonge kerels probeerden dat ook, maar ze werden door agenten tegengehouden."

Het schoolbestuur had gehoopt dat de acties na 1 september zouden stoppen en ziet de situatie met lede ogen aan.

Rooseveltplaats

Ook aan het atheneum op de Rooseveltplaats wordt betoogd. Sinds de eerste schooldag zijn nog 11 extra leerlingen niet komen opdagen. In totaal verlaten 33 molisma's de school.

Maar in Hoboken verloopt het proces veel radicaler. Volgens directrice Chris Weyers is het niet meer gezond als moeders met hun vuisten op de deuren bonken en met hun hand doen alsof ze hun hals oversnijden. "Dat zijn doodsbedreigingen aan het adres van leerkrachten en leerlingen”, aldus Weyers.

Leerlingen die wel naar school willen, geraken door de actie niet binnen en radicale ouders verplichten hun kinderen om niet naar school te gaan, zelfs indien ze dat wel willen. Het schoolbestuur begrijpt niet waarom de burgemeester de protesten blijft toelaten en hoopt dat ze snel achter de rug zullen zijn.

PEDM

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio