1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Burgemeester zwicht voor eis coalitiepartners

De Antwerpse gemeenteraad keurde donderdagavond in een speciale zitting de volksraadpleging met één vraag over de Lange Wapperbrug goed. Burgemeester Patrick Janssens en de sp.a trokken hun eis voor een tweede vraag over het tunneltracé in.

wverhaert

De volksraadpleging met één vraag werd met 46 stemmen voor en twee stemmen tegen (van oppositiepartij Groen!) goedgekeurd. Janssens koos dus voor de vrede met coalitiepartners CD&V/N-VA en Open Vld.

Daarmee is de dreiging van een breuk in de Antwerpse coalitie afgewend. De voorbije dagen had de onenigheid over de vraagstelling van het Oosterweelreferendum tot harde taal tussen de Antwerpse coalitiepartners geleid.

De vraag luidt: "Moet de stad Antwerpen een gunstig advies geven voor de stedenbouwkundige vergunning van de Oosterweelverbinding op het huidige voorziene tracé tussen Zwijndrecht/Linkeroever en Merksem/Deurne? Ja of neen?"

'Behoud coalitie weegt zwaarder dan vraag'

Lees ook de reactie van Patrick Janssens: Chat volgende week met voor- en tegenstanders!

Lees ook het standpunt van redacteur Lex Moolenaar: Stem nu al op dé vraag!

"Niet gelukkig, maar cordon is tenminste niet doorbroken"

"Nee betekent geen afwijzing"

De meerderheidspartijen Open Vld en N-VA en oppositiepartijen VB en LDD reageren tevreden op het besluit om slechts één vraag te stellen. Filip Dewinter roept de Antwerpenaren alvast op om de Lange Wapper weg te stemmen.

Annick De Ridder (Open Vld) deed de wenkbrauwen fronsen. "Een nee tegen Lange Wapper in het referendum betekent niet noodzakelijk een afwijzing van het BAM-tracé, maar slechts een formele vraag om het tracé te wijzigen."

"Janssens gaat plat op de buik"

Alleen oppositiepartij Groen! houdt vast aan twee vragen. Volgens Freya Piryns gaat burgemeester Janssens "plat op de buik voor zijn coalitiepartners".

Filip De Winter gaat verder met het afbreken van de coalitie. "De schijnbare consensus over de vraagstelling is slechts uitstel van executie", merkt Dewinter op.

Ook de vzw Ademloos, die het referendum afdwong, reageert teleurgesteld. De actiegroep is gekant tegen de bouw van de Lange Wapper en verzamelde de handtekeningen om een volksraadpleging af te dwingen.

Lees verder: Antwerpse kiezer is grote verliezer na beslissing over referendum

18 oktober

De volksraadpleging over de Oosterweelverbinding met het Lange Wapper-viaduct wordt op 18 oktober georganiseerd.

www.gva.be/oosterweel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER