Straf verhaal: Johan kreeg lift van koning Boudewijn

“En nu moet ik wakker worden”, dat dacht Johan Berens toen Koning Boudewijn bij hem thuis vertrok die zaterdagnamiddag in 1960. Hij had hem opgepikt in Brussel toen Johan van het werk naar huis liftte.

jvandermosten

De hele maand september gaat Gazet van Antwerpen op zoek naar de strafste verhalen uit uw buurt. Bovendien delen we samen met Rombouts en Jules Destrooper gratis straffe koffie en koekjes uit. Meer details over de uitdeelactie én alle voorbije verhalen op www.gva.be/straf!

Ik werkte in het instituut voor blinden en doven in Sint-Lambrechts-Woluwe”, vertelt de gepensioneerde leraar Johan Berens (75). “Door de week logeerde ik in het instituut. Maar in het weekend ging ik nog naar huis. Omdat ik het niet echt breed had, deed ik dat al liftend.”

En zo stond hij één van die zaterdagen te liften op de weg naar Antwerpen aan de brug van Praat, achter het koninklijk paleis. “Plots stopte een volkswagentje dertig meter verderop. Nadat de deur openging, zag ik die figuur zitten. ‘Wat overkomt mij?’, dacht ik. Om duidelijkheid te stellen, vroeg ik maar meteen: ‘is het mogelijk dat u koning Boudewijn bent?’”

“‘Ik had niet gedacht dat je me zo snel herkend zou hebben, met mijn nieuwe auto en mijn hoed op’, antwoordde hij. Ik zei dat ik naar Antwerpen moest. ‘Ik zal je op de baan zetten’, reageerde hij.” Berens en Boudewijn praatten over hun job. “Ik was helemaal overrompeld, maar ik ben niet te nieuwsgierig geweest. En dat heeft hij geapprecieerd, denk ik.”

Al babbelend naderde de Volkswagen Antwerpen. “De Koning had nog niet gegeten. Hij gaf me een pas gedrukt briefje van 1.000 frank en vroeg me om wat boterhammen te kopen. Ik mocht alleen niet zeggen voor wie het was. Toen ik terugkwam met het pakje boterhammen, zat hij braaf te wachten. Ik heb hem nog geholpen met het openleggen van zijn zakdoek op zijn benen.”

Uiteindelijk reed de koning door tot Oud- Turnhout. Toen Koning Boudewijn vertrok, begon het eigenlijk pas voor Johan Berens. “We vertelden het aan de melkboer en die vertelde het natuurlijk verder. Een plaatselijke reporter, Sus Op de Beeck, kwam het zo ook te weten. Hij heeft een interview afgenomen en later volgden nog kranten en ook de radio belde.”

Marian MICHIELSEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners