Feestje voor kwarteeuw dwarsliggen

De stuurgroep Sint-Andries bestaat 25 jaar en dat werd dit weekend gevierd. “Wij zijn misschien dwarsliggers, maar we doen het op een positieve manier”, aldus ondervoorzitter Paul Struyf.

Paul Struyf (32) is geboren en getogen in de wijk Sint-Andries. Struyf is ondervoorzitter van de stuurgroep Sint-Andries. “De wijk Sint-Andries is er de afgelopen 25 jaar sterk op vooruitgegaan”, zegt de ondervoorzitter.

“De stuurgroep ontstond bij een groep mensen die iets wenste te doen aan de achteruitgang van de wijk. Sint-Andries was de parochie van miserie. Dat moet je echt wel letterlijk interpreteren. Er was veel armoede en de straten waren zwaar in verval.”

De stuurgroep klopte aan bij de stad Antwerpen met de vraag om eindelijk iets te doen. “We bewezen dat we als groep meer konden realiseren, dan als individuele burgers.”

De stuurgroep Sint-Andries doet meer dan alleen actie voeren om de leefbaarheid in de wijk te verhogen. “We zijn uniek, omdat we alle lagen van de bevolking in de wijk betrekken”, zegt Nico Volckeryck, voorzitter van de stuurgroep.

“Zo organiseren we geregeld buurtmaaltijden. Ondanks de uiteenlopende achtergronden van de leden van stuurgroep lukt het ons steeds om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. Bovendien hebben we goede contacten met het districts- en stadsbestuur. De belangrijkste karaktertrek van de bewoners van Sint-Andries? Weerbaar en weerbarstig.”

De buurt telt ongeveer 7.500 inwoners. Dertig procent van de woningen zijn sociale woningen. De stuurgroep vierde zijn verjaardag op de dertiende verdieping van de politietoren Oudaan met een mooi zicht op de wijk.

Sacha VAN WIELE

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio