Antwerpse vrienden leveren uitzonderlijke prestatie op Mont Blanc

Print

Antwerpse vrienden leveren uitzonderlijke prestatie op Mont Blanc

Antwerpen - Sven Van Camp (39) uit Antwerpen en Dominic Declercq (34) uit Kapellen hebben hun Ultra-Trail zondagmorgen succesvol beëindigd. Een uitzonderlijke prestatie, want ze liepen maar liefst 106 kilometer rond de Mont Blanc op duizenden meters hoogte. "We zijn heel diep gegaan."

Beide heren kozen voor de race Sur les Traces des Ducs de Savoie (TDS), één van de vier trail-runs van The North Face Ultra-Trail du Mont Blanc. Zaterdag om 5 uur vertrokken ze vanuit de Franse stad Chamonix om zondagmorgen weer aan te komen in de Italiaanse gemeente Courmayeur. Drie van zijn vier kindjes begeleidden Sven over de streep en dochter Charlotte (4) stond klaar om de laatste meters met papa Dominic in te zetten.

Sven finishte als nummer 359 (van 1200 deelnemers) na bijna 28 uur lopen. Dominic deed er 1,5 uur langer over, maar eindigde toch op een zeer verdienstelijke 440ste plaats. Een uitzonderlijke prestatie als je weet dat de vrienden geen professionele trail-runners zijn.

'Volgend jaar nog meer kilometers'

"Eigenlijk moeten we veel meer trainen in de Ardennen om ons voor te bereiden. Het was echt zwaar, veel zwaarder dan vorig jaar", vertelt Sven.

Toch zag de Antwerpenaar er, op wat blaren en pijn in de knie na, nog heel fris uit na zijn aankomst. Na een douche, een klein dutje en enkele frisse pintjes was hij weer volledig gemotiveerd. "De spierpijn zal morgen wel komen (lacht), maar volgend jaar doe ik mee aan de grotere UTMB-race van 166 km."

'Niet gedacht aan opgeven'

Dominic had het zichtbaar moeilijker. De Kapellenaar had nochtans zwaar getraind voor de Ultra-Trail, maar hij had al vroeg te kampen met pijnlijke blaren. Na zijn aankomst kon hij geen bier of eten zien. "Ik ben heel diep gegaan, want al bij de eerste klim had ik het moeilijk."

En als de fysiek niet meezit, wordt de Ultra-Trail du Mont Blanc meteen ook een enorme mentale inspanning. "Op die eenzame momenten in de bergen heb ik het hele afgelopen jaar overlopen", vertelt Dominic. "Aan opgeven heb ik geen enkel moment gedacht, maar of ik volgend jaar nog meedoe, weet ik nog niet."

'Later ook meedoen'

Steun kregen de twee in ieder geval genoeg, want hun gezin en twee goede vrienden stonden waar het kon klaar langs de zijlijn. "Papa zien aan de controleposten vond ik het leukste moment van het hele weekend", zegt Sven's dochter Bronte (7).

"Als we groot zijn, gaan wij ook meedoen", voegt Orane (10) eraan toe. "Het was weer een geweldige ervaring, maar we zijn vooral blij dat ze allebei heel terug zijn", aldus de trotse partners van de twee vrienden.

Lees ook: Volg hier live de Ultra-Trail du Mont Blanc
Lees ook: Spanjaard Kilian Jornet wint Ultra-Trail du Mont Blanc

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio