"Kleuters al laten kennismaken met het Frans"

Kleuters al laten kennismaken met het Frans

"Kleuters al laten kennismaken met het Frans"

Print
Marleen Vanderpoorten (Open Vld) wil dat de Vlaamse kinderen op vroegere leeftijd kennismaken met het Frans. In de ogen van de gewezen Vlaams minister van Onderwijs moeten kleuters al in contact komen met de taal. "En maak van Frans een verplicht vak in het hele basisonderwijs."

De uitspraken van Vanderpoorten lijken loodrecht te staan op die van Mieke Van Hecke, de topvrouw van het katholiek onderwijs. Die pleit ervoor om zoveel mogelijk Nederlands te onderrichten en alle vakken mogen daarvoor wijken. "We moeten zorgen dat elk kind op zijn twaalfde zo goed Nederlands kent dat het niet kansloos start in het middelbaar onderwijs", aldus Van Hecke.

Europa van 2009

Ze heeft het dan vooral over kinderen die thuis geen Nederlands praten. "Voor die groep is het Nederlands eigenlijk al een tweede taal", reageert Vanderpoorten. "In die zin volg ik Mieke Van Hecke. Maar voor alle Nederlandstalige kinderen zeg ik: breng hen zo snel mogelijk zo veel mogelijk Frans bij. En doe er iets later ook maar Engels bovenop. Drietaligheid: voor minder kan je in het Europa van 2009 toch niet gaan? "

De Vlaamse kinderen worden nu pas met het Frans geconfronteerd in het vijfde leerjaar.

.

Nu in het nieuws