Ex-zwemkampioen Stefaan Maene bekent dopinggebruik

Voormalig olympisch finalist Stefaan Maene bekent in zijn biografie ‘100 meter tegenslag’ dat hij naar doping greep toen hij in 2007 een comeback maakte.

kscherpenberg

Maene kwam in contact met verboden middelen via iemand die toen profrenner was. Namen noemt hij niet, maar wie het boek leest, komt al snel bij Nico Mattan uit. Stefaan Maene nam onder meer clenbuterol, ventolin en anabole steroïden.

‘Dokter Mabuse’

In het boek beschrijft Maene hoe hij in 2007 een profrenner (hij noemt hem Bram) leerde kennen tijdens een paardenkoers. De naam zegt Maene niet omdat ‘Bram vandaag nog een belangrijke functie heeft in het peloton’.

Het was die Bram die Maene voorstelde aan een ‘vreemd figuur met een brilletje die sportarts werd genoemd’. De dokter was eerder al in aanraking gekomen met het Belgisch gerecht. Een zoektocht leidt dan al snel naar de beruchte Bernard Sainz, alias ‘dokter Mabuse’, die onder meer gelinkt werd aan Frank Vandenbroucke.

"Ik heb heel mijn carrière met Sainz gewerkt, ik heb nooit doping gekregen.", reageert Mattan. "Het kan wel dat hij Maene tips heeft gegeven. Misschien ging Maene wel op consultatie bij Sainz. Het zou me verwonderen als hij doping gekregen heeft van Bernard. Ze hebben er misschien ooit over gesproken, dat kan. Maar ik weet dat niet. Ik heb Maene al twee jaar niet meer gehoord. Trouwens, Maene was toen tien kilo te dik. Doping zou niet veel geholpen hebben (lacht)."

Geert Stroobants

Tom De Smet

Vastgoed

Jobs in de regio