Kasteeldorp proeft van 't Baronneke

Vorselaar lanceert drie streekproducten: een biertje ’t Baronneke, een lolly én een reus. Ze zijn een eerbetoon aan baron De Borrekens en zijn familie, die eeuwen op het Vorselaarse kasteel verbleven.

Vorselaar lanceert de drie producten in het kader van Dorp met Toekomst. Dit weekend kunnen fietsers kennismaken met het lekkers en de reuzenmascotte tijdens De Schakel aan de Schranshoeve.

Nicole Gios ontworp het hoofd van de Vorselaarse reus op basis van schetsen van Chris Hoegaerts. Een hele ploeg werkte aan de kledij, de mandenconstructie en het onderstel.

Barones Roger De Borrekens, schoonzus van baron Raymond De Borrekens, kreeg de reuzenpop al te zien. “Ik ben onder de indruk van de treffende gelijkenis met de baron.”

Roeland Snyers, die ooit in Vorselaar woonde, en Nico Van Loock zorgden voor het heerlijke biertje. Ze stelden vier recepten voor. Ad Peeters van de werkgroep overtuigde zijn mede-proevers van de unieke, aparte smaak van het zes graden sterke donkere bier.

“Voor we tevreden waren met het resultaat proefden we honderd liter en gooiden we honderd liter weg”, zegt Nico Van Loock. “Uiteindelijk hebben we tachtig liter thuis zélf gebrouwen en de andere duizend liter in ’t Hofbrouwerijke”, vertelt Nico.

“Daar zitten héél wat vroeges en zondagen werk in, maar dat is het allemaal waard als je tot dit resultaat komt. We zullen pas echt tevreden zijn als zondag alle proevers van ’t Baronneke genieten uit het mooie bijpassende glas”, glundert hij.

Roeland Snyers hoopt dat de 130 bakken snel de deur uit zijn. “Als het bier in de smaak valt, mogen we de volgende duizend liter in de brouwerij van West-Vleteren gaan brouwen, mét Pater Michel erbij. Dat zou voor ons de kroon op het werk zijn”, lacht een stralende Roeland. Voor de gezelligheid tappen de brouwers zelf van 10u tot 13u.

Voor de kids geen alchohol, maar zij kunnen smullen van de Vorselaarse chocolade lolly. ’t Werk uit Herentals maakte die met veel liefde. Ook de lolly kan in primeur geproefd worden op De Schakel.

“Vorig jaar lokte de start van De Schakel buiten alle verwachtingen zoveel volk dat er dit jaar voor de tweede keer wordt gestart aan de Schranshoeve”, legt Chris Huysmans van de toeristische dienst uit.

“In Vorselaar kan je kiezen uit vier routes. De eerste vijfhonderd bezoekers kunnen gratis het streekbier en ander streeklekkers proeven.” De producten zijn achteraf te krijgen in de Oxfam Wereldwinkel in Vorselaar.

Tine DE CNODDER

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio