Jaguar XJ: radicaal en revolutionair - Video

Nog nooit een merk gezien dat zo drastisch van koers is veranderd als Jaguar. Na de XF is het nu de beurt aan de XJ, die even radicaal breekt met het verleden. Weg met het oubollige design van vroeger, de nieuwe XJ is op alle vlakken revolutionair.

De Jaguar XJ onderging een zeer extreme make-over onder leiding van designer Ian Callum. De klassieke lijnen werden resoluut vervangen door modern design met een uitgesproken coupélijn die de Jaguar regelrecht naar de volgende eeuw katapulteert.

Designer Ian Callum lijkt zich voor de achterkant geïnspireerd te hebben op de Citroën C6 maar dat is alleen zo op het eerste gezicht. Ook voor het interieur werden alle conventies uit het verleden overboord gegooid en werd resoluut gekozen voor een modern design. Twee traditionele elementen bleven behouden: leder en hout.

Het panoramische glazen dak geeft het interieur bovendien heel veel licht. Uit de XF werd de knop voor de versnellingen overgenomen.

Vooruitstrevend

Op technologisch vlak is Jaguar altijd al erg vooruitstrevend geweest. Dat is met de nieuwe XJ niet anders. Dankzij het aluminium koetswerk is de XJ zo’n 150 kilogram lichter dan een vergelijkbare concurrent. Bovendien zorgt de luchtvering voor onklopbaar comfort.

Het interieur omvat de nieuwste multimediasnufjes, zoals een navigatiesysteem met aanraakscherm en een iPod-aansluiting. Het vermelden waard is ook het audiosysteem van Bowers & Wilkens, zowat het beste wat er momenteel op de markt is. Ook een nieuw snufje: Dual View. Op het beeldscherm kun je namelijk naar twee dingen kijken: de bestuurder naar het navigatiescherm, de passagier naar een film.

Bekijk het interieur in detail via YouTube:

Onder de motorkap bevinden zich twee motoren die we ook al kennen uit de XF. De dieselrijder krijgt een 3.0 biturbo met maar liefst 275 pk die, zo leert ons de ervaring in de XF, tegelijk krachtig, soepel en zuinig is.

Voor de gefortuneerde Jag-rijder is er een 5.0 liter V8 benzinemotor met 385 pk of 510 pk. Die laatste is ook voorzien van een compressor.

Bekijk een YouTube-video over de techniek die in de XJ schuilgaat:

Guido Cloostermans

Bron: Magazine

Nu in het nieuws